2011-01-26

Häxbrygden i Mellanöstern sjuder

Utvecklingen i Israels närområde går så fort att det är dags för en ny uppföljning.

Iran: Mest uppmärksamhet har uttalandena fått från iranska flottans ledning som talat om en expedition med jagaren Jamaran och stödfartyg till bland annat Medelhavet, och som Lars Gyllenhaals skrev om i måndags. En amiral talade också om att ubåtar ska ansluta senare under den årslånga expeditionen. Iran har nyligen köpt tre Kiloubåtar av Ryssland. Jag bedömer det hela som fullt möjligt, givet havens frihet, att genomföra en sådan. Med stöd av de stora syriska flottbaserna finns goda förutsättningar rent logistiskt. Frågan är hur Israel skulle svara på en sådan manöver. Den nya chefen för den militära underrättelsetjänsten, brigadgeneral Kovachi, redovisade för Knessets utrikeskommitté att Iran kan ha en atombomb inom ett till två år när den iranska regimen bestämmer sig.

Libanon: Så blev det då en Hizbollahstödd regering i Libanon med miljardären och sunniten Najib Mikati som premiärminister. Som jag har skrivit tidigare kommer Hizbollah sannolikt att avstå från väpnade aktioner mot Israel i det här skedet. Hur Israel värderar situationen är svårt att säga, tiden talar ju för Hizbollah på många sätt. Därför kan inte aktiva israeliska åtgätder uteslutas. Däremot lär den nya regeringen dra undan det libanesiska stödet till STL som då antagligen kommer fortsätta sin verksamhet i Haag. Mycket talar för att de skyldiga kommer att åtalas i sin frånvaro istället. Libanon har i och med utvecklingen tagit flera steg närmare framförallt Syrien. Protester har skakat Libanon de två senaste dagarna, och det finns en liten risk att det utbryter inbördeskrig.

Palestina: Med två stycken stora avslöjanden från olika håll, Wikileaks och Al Jazeera's Palestinian Papers, har den palestinska myndigheten försvagats internt. Stora eftergifter har präglat de olika palestinska förslagen till Israel, som inte förmått att ta sig samman att slå till. Istället verkar man fastnat i detaljer. Den yttre trovärdigheten har däremot ökat för den palestinska myndigheten, och åtta latinamerikanska länder har den senaste tiden erkännt Palestina. Irland uppgraderade [rättelse] den palestinska [slut rättelse] represenatation häromdagen till ambassad och det spekuleras i att flera euroepeiska länder kommer att följa efter, däribland Sverige. En åtgärd som verkar viktig, eftersom det finns en risk att Hamas tar över Palestina utnyttjandes publiciteteten om förhandlingarna och om samarbetet mellan israelisk och palestinsk säkerhetstjänst. Att dokumenten är förfalskade som vissa påstår håller jag som osannolikt, eftersom de omfattar uppteckningar från två olika parter.

Egypten: Egypten nämnde jag kort för någon vecka sedan i inlägget Håll ögonen på (p)riset. Egypten som haft fred med Israel i drygt 30 år uppvisar samma typ av stagnation som många andra länder i regionen med åldrande ledare för en repressiv regim och med en väldigt ung sammansättning i befolkningen. Nu har protesterna i regionen nått Egypten och igår dödades minst tre personer, där de värsta kravallerna var i Kairo och Alexandria. Demonstrationerna var de största sedan 1977, då brödpriser var orsaken. Myndigheterna har annonserat en motdemonstration, och nu har demonstranterna också annonserat en ny. Det Muslimska Brödraskapet har instruerat sina anhängare att inte delta än så länge. Skulle de ändra sig kommer regimen att vara i fara. Israel följer naturligtvis det hela oerhört noggrannt. Inget skulle vara ett så stort hot i närtid mot Israel som en ny regim i Egypten som river upp fredsavtalet, även om det i nuläget ter sig som lite avlägset. Utvecklingen i Egypten kommer på kort sikt att ta israelisk uppmärksamhet, och sannolikt påverka de israeliska åtgärdena vis a vi Libanon och de palestinska områdena.

Utvecklingen i Mellanöstern går nu väldigt fort, och det kommer med största sannolikhet tvinga både EU och USA till en revidering av sin politik i och för regionen. Andra aktörer kommer inte att sitta stilla.

Edit: Det förekommer uppgifter att Twitter nu är avstängt i Egypten. Det verkar ha varit en hel del störningar, men det går fortfarande att följa på exvis #tahrir, #25 jan, #jan 25, #Egypt eller #FreeEgypt
Det har förekommit obekräftade uppgifter om arresteringar av medlemmar i Muslimska Brödraskapet liksom arresteringar på sjukhus. Säkerhetsstyrkor har enligt andra uppgifter spärrat av Tahrirtorget, och via Twitter försöker demonstranterna att omgruppera till Nasr City. Det förekommer också uppgifter att fru Mubarak och sonen Gemal ska ha flytt till London. Om detta bekräftas kommer demonstranterna att få ökat momentum.


DN
SvD
Expressen
Aftonbladet

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet