2011-01-27

Den riktiga Tunisamin i morgon?
I Egypten har protesterna fortsatt för tredje dagen. Värst är situationen i Kairo och staden Suez. Kommunikationsmedel är avstängda eller dämpade och övervakade. En helt annan säkerhetsstruktur än i Tunisien har haft ett par veckor på sig att förbereda sig. Ändå fortsätter protesterna och lokalt vinner demonstranterna enskilda "framgångar" när polisfordon eller byggnader sätts i brand.

Den förre chefen för Internationella Atomenergiorganet IAEA, Muhammad ElBaradei, väntas i kväll till Kairo för att försöka leda oppositonen. Denna består av många fraktioner, men en grov uppdelning är religiös eller övriga. Det Muslimska Brödraskapet som inte vann en enda plats i de fuskval som genomfördes i höstas har hittills i huvudsak stått på sidlinjen. De enskilda medlemmarna sägs ha fått tillstånd att delta i protesterna som individer, men ännu har inte organisationen gått in med full kraft. Med den historia av förföljelse som regimen utsatt dem för är det inte konstigt att de försöker välja rätt tidpunkt för att kasta hela sin vikt i maktkampen.

I morgon lunch, svensk tid, efter fredagsbönen kan vara rätt tidpunkt. Det förekommer uppgifter om att Mubarak har beordrat delar av armén i högsta beredskap. En sådan åtgärd indikerar att läget är mycket allvarligt och att insatserna har höjts. En utveckling där man beordrar armén att ingripa skulle innebära ett våldsamt kväsande av kravallerna eller en ordervägran.

Försvarsminister och överbefälhavare är fältmarsalken Mohamed Hussein Tantawi (på bilden med Israels försvarsminister Barak 2007). Denne var igår enligt israeliska uppgifter i Washington och vädjade om amerikanskt stöd. Fältmarsalk Tantawi deltog i det första Gulfkriget i den amerikanskledda koalitionen, varför det är skäligt att anta att han har en del goda relationer på den amerikanska sidan. Hur han ställer sig i nuvarande läge kommer att bli avgörande för utvecklingen.

President Mubarak har två huvudsakliga optioner, antingen att gå in med full kraft eller att försöka spela ut ElBaradei mot det Muslimska Brödraskapet genom att utlova presidentval. Bägge vägarna är förenade med risker. Övervåld som omvärlden kommer fördöma eller svårt att kontrollera vidare utveckling om han ger oppositionen en framgång. Eftersom det i mångas ögon i regionen är farligt att uppfattas som svag, bedömer jag att det väger över mot full insats. Detta under förutsättning att armén lyder. Den moderna Egyptiska historien bjuder på varnande exempel som när Anwar Sadat mördades av sin egen livvakt.

USA kommer sannolikt inte ingripa aktivt, eftersom det skulle bli en kontraproduktiv perception. Jag bedömer att USS Enterprise med stödfartyg troligen kommer att förstärkas med ytterligare resurser i Östra Medelhavet. Israels premiärminister Nethanyau konfererar enligt andra uppgifter idag med sina försvars- och underrättelsechefer. Sannolikt har någon typ av försäkran gått från Israel till Egypten om att eventuella beredskapshöjningar inte är offensivt inriktade. Israel befinner sig verkligen i stormens öga, och kan inte agera överilat i denna stund med kravaller i Egypten, Hizbollah som de-factohärskare i Libanon och den palestinska myndigheten kraftigt ifrågasatt av de sina. Som grädde på moset kom också idag besked från det statliga kontrollorganet att inkommande generalstabschef general Galant (byte i februari) otillbörligen har tillskansat sig egendom.

I Bryssel finns det, liksom i USA, skäl att lägga pannan i djupa veck. EU:s närområdesstrategi har fullständigt havererat med brutalt våld mot oppositionen i Vitryssland, pågående jasminrevolt i Tunisien och nu Egypten. Den femton år gamla s.k Barcelonaprocessen kring Medelhavet har inte uppnått sina deklarationer, delvis beroende på att det mer har varit en policy än en strategi. EU lär inte heller aktivt ingripa i de pågående konflikterna, utan vädja till lugn och ställa ut mindre ekonomiska belopp.

Vi får verkligen hoppas att utvecklingens slutsatser studeras i Rosenbad. Att ge och ta emot militär hjälp i utsatta lägen kan visa sig vara svårare än tänkt.


DN
SvD
Expressen
DN
DN
SvD
Expressen
Aftonbladet
SvD


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet