2011-01-18

Superhjärnan Blue Devil till Afghanistan
Amerikanska flygvapnet kan sent i höst skicka superdatorn Blue Devil i en aerostat till Afghanistan för att förbättra underrättelseförmågan. Stor som en fotbollsplan skall denna aerostat sväva 6 km under en vecka i taget. Ett dussin sensorer alltifrån elektrooptiska kameror till signalspaningsantenner skall föda en dator som består av 2000 servrar. Systemet beräknas kosta 1,5 Mdr SEK. Första provflygningen planeras till 15. oktober.

Totalt ska dessa kunna processa 300 Terrabytes varje timme. Den information som utvinns och efterfrågas ska kunna hämtas från trupper på marken, vilket gör att kraven på bandbredd minskas kraftigt. Utvecklingen av sensorer är häpnadsväckande. Idag analyserar 19 st analytiker filmer från en Predator-UAV. Generalen James Cartwright berättade i november att det nya systemet Wide-Area Airborne System (WAAS) kommer kräva 2000 analytiker per UAV (!) för nästa generation med sina 96 kameror i varje farkost.

Det är i det perspektivet som satsningen på Blue Devil skall ses. Det är frestande att avfärda detta som ett onödigt projekt, men det är svårt att ta till sig den förmåga som denna innebär kvalitativt när det gäller att fusionera och använda information. Jag kommer återkomma vid ett annat tillfälle om detta.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet