2011-01-22

Israel förbereder sig för kamp

Veckovisa uppföljningen av Israel som månadens fokusområde.

Iran: Iran och EU:s stater genomför nu förhandlingar i Istanbul om det iranska kärnbränsleprogrammet. Ingenting jag sett i rapporteringen tyder på framsteg, snarare tvärtom. Storbritanniens förrförre premiärminister, Tony Blair, varnade igår i mycket kraftiga ordalag för Irans jakt på kärnvapen. Han sa bland annat att det inte går att stoppa, om inte väst möter detta med beslutsamhet och våld som sista utväg. Han sa också att president Obama var "too soft" mot Iran.

Libanon: I Libanon fortsätter krisen att skärpas. Den förre och nu provisoriske premiärministern Hariri har i TV sagt att han kandiderar som fortsatt premiärminister när presidenten Suleimen på måndag ska söka regeringsbildare. Hizbollah har haft en larmövning, och den libanesiska armén har spärrat av mindre områden och haft vägspärrar. Drusledaren Walid Jumblatt annonserade för någon dag sedan att han kommer att stödja Hizbollahblocket. Detta var inte överraskande, eftersom Hizbollah nästan krossade honom och hans parti 2008. Om inte enstaka drusiska parlamentariker väljer Hariri, så kommer Libanon få en pro-syrisk premiärminister. STL blir då av med libanesiskt stöd och domstolen i Haag får fortsätta pröva eventuella åtalade i deras frånvaro.

Denna utvecklingen är inte acceptabel för de som vill se rättvisa efter mordet på Hariri d.ä 2005 och som vill se en ekonomisk utveckling i landet. Det verkar troligt med någon form av sammanstötningar mellan dessa grupper. Hizbollah lär inte provocera Israel så länge de har övertaget, men om Haririblocket når framgångar kan vad som helst hända. För Israel är Hizbollah i Libanonskrud mycket allvarligt. Genom staten Libanons institutioner ökar dess makt kraftigt. Det går därför inte att utesluta att Israel har egna planer för att undvika detta. Jag har under veckan lyssnat av lite Twitterflöde i Beirut, och mitt intryck är att människor är rädda. Att såväl Saudiarabien som Syrien, Turkiet och Qatar hoppat av som medlare indikerar att den rädslan är värd att ta på allvar.

Palestina: De palestinska områdena har varit relativt lugna i veckan med undantag för de demostranter som attackerade franska utrikesministerns bil i en konvoj under ett besök till Gaza. Det verkar dock som palestinierna fortsätter med sin nya strategi att samla erkännanden runt om i världen så att de ensidigt kan utropa en stat.


I den israeliska politiken överraskade försvarsminister Barak genom att hoppa av Arbetarpartiet och bilda ett nytt parti. Genom en regeringsombildning blev Nethanyau av med tre ministrar och kabinettet vreds nu center-höger istället. Detta kan vara ett tecken på konfliktförberedelser genom att ha ett mer samanhållet kabinett. Den krigserfarne Barak kan nu koncentrera sig på de varnande tecknen att vi får uppleva en allvarlig kris i området. Detta accentuerades av avgående Mossadchefen Dagans sista ord i veckan till Knessets utrikeskommitté att Iran kan ha kärnvapen före man tidigare bedömt, och att de inte ska underskatta iranska möjligheter till genvägar. Dagan varnade också för Hizbollahs vapenarsenal och utvecklingen efter ett utropande av en palestinsk stat.

SvD 25/1

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet