2011-01-24

Luftburna cyberoperationerNej, det är inte en Messerschmidt Me-163 Komet från VK 2. Det är en RQ-170 Sentinel i Kandahar. En stealth-UAV med lång räckvidd och lång uthållighet.

I Sverige har framförallt Mistral-affären fått mycket publicitet. Nästan inget är skrivet om den UAV-affär som Israel och Ryssland gjort under förra året. Visserligen bestämde sig Israel den här gången för att inte sälja sin höghöjds-UAV Heron 1 till Ryssland, men ett stort antal andra och framförallt kunskap så att Ryssland kan bygga på licens i Kazan.

UAV-utvecklingen går fort framåt och maskiner som RQ-170 Sentinel kan bära med sig sensorer som syntetisk aperturradar och signalspaningsutrustning. Dessutom skulle man kunna störa radio- och datatrafik hos en motståndare.

Amerikanska flottan gör nu nämligen en uppgradering av flygplanet EA-18 Growler inom ramen för sitt projekt NGJ. Det är inte en radiostation, utan Next Generation Jammer. US Air Force har redan gjort lyckade demonstrationer med en EC-130 Compass Call där man lyckades skapa datastream som kan sändas till motståndarens stationer och med skadlig kod neutralisera dessas trådlösa nätverk. Det spekuleras i att Israel ska ha åstadkommit något liknande under attacken mot kärnvapeninstallationen i Syrien 2007. Syriernas moderna luftvärnsrobotsystem Tor M1 kom inte till verkan mot den anfallande styrkan. När det gäller RQ-170 på bilden så är det skäligt att anta att den används för spaning mot Iran och Pakistan.

Stealth-UAV med denna förmåga på hög höjd kan komma i framtiden att kunna ställa till stor skada genom cyberattacker. Ännu ett område att hålla ögonen på, även i närområdet.

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet


DN