2011-01-30

Chockkur mot egyptiska sjukan?

30/1 kl 1445


Avgörandets stund närmar sig i Egypten. Många stater börjar nu evakuera sina medborgare ut ur landet. Regimen har beordrat Al Jazeera att sluta sända. Mubarak har haft möte med sina militära chefer, och detta visades upp i TV. Samtidigt kommer rapporter om att medlemmar ur Hamas och beduiner slåss med egyptiska förband i Sinai. Gränsövervakningen i Rafah till Gaza är inte längre i egyptisk kontroll. Landets börs håller stängt efter att ha fallit kraftigt. Turister skräms iväg och landet blöder ekonomiskt.

Ur fängelser har flera tusen fångar fritagits eller rymt. Plundringen börjar bli det största problemet för vanligt folk inne i städerna. I en polisstat som Egypten finns det många avlönade poliser i civila kläder som infiltrerar och rapporterar. Konskvenserna av att regimen faller kommer hota resten av diktatorerna i arabvärlden, på sikt även Saudiarabien. Detta vet hela säkerhetsetablissemanget om, och det kommer att påverka deras handlande.

Allt är upplagt för ett avgörande när förutsättningarna finns på plats. Strypt information och evakuerade utlänningar. Antagligen går regimen in för fullt, vilket den inte gjort än. Gör den inte det svänger pendeln över till de revolterande. Det blir ett blodbad.


Tidigare inlägg:

Prognos och kommentarer torsdag/fredag

Kommentarer lördag


DN
SvD
Aftonbladet
SvD
Aftonbldet
DN
SvD
Aftonbladet


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet