2011-01-06

Bekräftat - Wikileaks har sprungit läck (Uppdaterad 17:18)

Norska Aftenposten bekräftar Försvar och Säkerhets hypotes från 22/12 2010 att Wikileaks har sprungit läck?? Den ansvarige redaktören Hilde Haugsgjerd skrev för några dagar sedan i en mycket läsvärd artikel benämnd Åpenhetens makt og pris bland annat: "Julian Assange er, etter det vi kjenner til, mildt sagt lite fornøyd med at også Aftenposten har fått hele den såkalt «Cablegate» med 251287 amerikanske diplomatdokumenter fra en kilde. Wikileaks har sørget for at hemmelige dokumenter blir til nyheter, men organisasjonen har etablert sitt eget nyhetsmonopol.....Paradoksalt nok er altså sjefen for en av tidenes største lekkasjer sint fordi det har lekket fra hans egen lekkasje. Det ødelegger hans strategi for når og hvor dokumenter om internasjonale konflikter og temaer skal offentliggjøres. Wikileaks har en medieplan som skal sikre dem selv best mulig omtale og bidra til mest mulig internasjonal debatt rundt lekkasjenes innhold."

Motivet för en källa att lämna ut Wikileaks material kan sannolikt sökas i lojaliteten med Wikileaks syfte. Antingen i form att vederbörande inte accepterat att materialet portioneras ut i enlighet med Julian Assanges inriktningar eller att personen anser att Assange med sitt agerande angående sin vägran att inställa sig för förhör i Sverige har svärtat ned Wikileaks uppdrag. På norska bloggar spekulerar man i vem som är Aftenpostens källa, men det avstår vi ifrån. Den viktiga diskussionen är hur vi förhåller oss till källvärdering och etiska regler nu och i framtiden. Läs gärna Hilde Haugsgjerds artikel som jag skriver under på.

Andra inlägg på F&S om Wikileaks:

Wicked Leaks? 28/11 2010 om vad som talar för och emot fenomenet

Wikileaks svagheter och allas plikt mot Julian Assange 3/12 2010 om dolda syften och kvalitetsbrister i redaktionellt arbete samt vår plikt att svara för Julian Assange när denne kommer till Sverige.

Edit: Norska Dagens Naeringsliv har idag en artikel om där Assange påstår att Aftenposten är mediapartner till Wikileaks, vilket Hilde Haugsgjerd bestämt tillbakavisar.
The Guardians blog kallar Aftenposten "the Norwegian newspaper that got a leak of the leaks."