2011-01-17

Israel och tredje Libanonkriget?

Vad har hänt sedan senaste uppföljningen av Israel?

Iran: Värt att hålla fram är de israeliska rapporteringarna kring att ubåtsflottan ska ökas från tre till fem stycken när två nya Dolphinubåtar levereras. Dessa är enligt bedömare bland annat till att vara avskräckning mot Iran genom att vara kärnvapenbestyckad. En av dem kan antas patrullera i Röda Havet för det ändamålet.

Libanon: Landet är nu drabbat av en regeringskris sedan regeringen fallit i veckan. Premiärminister Hariri leder nu en provisorisk regering. Presidenten ska konsultera de bägge blocken på måndag, där ledaren för druserna Walid Jumblatt kan spela en huvudroll som vågmästare. Det förekommer rapporter att han ska stödja Hariri, men han var i lördags i Damaskus för överläggningar med president Assad. Denne har haft samband med Irans president Ahmadinejad på telefon i helgen och tar emot Turkiets premiärminister Erdogan i morgon för överläggningar.

Allt handlar naturligtvis om det väntade åtalet från Specialtribunalen för Libanon som väntas lägga fram åtalet för en domare i Haag i morgon. Hizbollah försöker göra vad de kan för att få tribunalen stoppad eller åtalet nedlagt. Nasrallah talade i libanesisk TV i går kväll och sa att regeringen inte kunnat stoppa de amerikanska och israeliska subversionerna av Libanon. Det har till och förekommit nyhetsrapporter det senaste dygnet att åtalet skulle också väckas mot Irans religöse ledare Khameni för anstiftan till mord.

Mycket talar för att Hariri kommer att vara 14-marsblockets kandidat medan 8-marsblocket väntas föreslå en pro-syrisk sunnit som premiärminister. Om Jumblatt stödjer Hariri kommer landet komma närmare en öppen konflikt, men även det motsatta handlandet kan få ödesdigra konsekvenser. Hizbollah har då de jure makten i landet och om det blir ett åtal i Haag blir det ett nytt läge, då man kanske till och med kan komma att åtala minstrar i en sittande regering. Den provokationen kan vara svår att bära för Nasrallah.

Israel följer naturligtvis utvecklingen noga. Utbrott av våldsamheter i Libanon kan snabbt dra in Israel i ett tredje Libanonkrig, ett krig som har alla förutsättningar till att utvecklas till ett regionalt krig. Jag bedömer risken som låg på kort sikt, men som jag skrivit tidigare - det beror på vem som blir åtalad och dessas position. Ju närmare Nasrallah och ju längre bort från de jure-makten i Libanon Nasrallah är, desto farligare.

Palestina: Det har varit ganska tyst om våld med undantag för enstaka israeliska ministrars hot om att Israel anfaller Gaza igen om inte beskjutningar stoppas från området. Negativ publicitet har Israel fått när man rev det anrika hotellet Shepherd Hotel i Jerusalem för att nya lägenheter. USA och EU har uttryckt sitt starka missnöje till Israel. Den israeliska regeringen följer också noga skeendet i Tunisien och dess potentiella spridningseffekter, i synnerhet Egypten och Jordanien. Ett våldsamt maktskifte i Egypten skulle i det värsta fallet kunna innebära ett upprivande av fredsavtalet. Risken bedömer jag som mycket låg på kort sikt, men detta är ett övervägande Israel måste ha med sig.

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet