2011-01-05

Inga restriktioner nästa gång för Israel

Jag utsåg Israel till januari månads fokusområde. Här kommer en summering av vad som hänt eller blivit känt årets första fem dagar.

Iran: I en mycket intressant artikel från Aftenposten, där de utgått från de Wikileaksdokument tidningen kommit över, berättar de om ett möte mellan amerikanska kongressledamöter och den israeliske generalstabschefen. General Ashkenazi tog den 15 november 2009 emot en delegation från den amerikanska kongressen under ledning av demokraten Ike Skelton. General Ashkenazi berättade för dessa att Iran hade 300 robotar (Al-Shibaab) som kunde nå Israel och att förvarningstiden för angrepp endast var 10-12 min. Robothotet har aldrig varit större än nu (då) och därför satsar Israel stort på robotförsvar berättade han för delegationen.

Flera utländska media har också citerat uppgifter ur den franska tidningen Le Canard Enchaine som hävdar att Israel har fått hjälp av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst att genomföra hemliga operationer som syftar till att sabotera det iranska kärnvapenprogrammet. LCE är en tidning med satir och undersökande journalistik som anses ha goda kanaler till fransk underrättelsetjänst. Tidningen ligger inte ute på nätet enligt min kunskap. Så här rapporterar iransk media om detta och citerar Jerusalem Posts artikel om det hela.

I en sidonot om Iran bör du känna till att Iran som följd av bränsleransoneringen förbjudit bränsletransporter till Afghanistan, och därför stoppat 2500 lastbilar med bränsle till Afghanistan. Priserna har som följd av detta stigit med 70% i Afghanistan rapporterar libanesiska Daily Star. Min bedömning är att det kommer få negativa konsekvenser för säkerhetsläget i främst västra Afghanistan om inte situationen förändras.

Libanon: Aftenpostens artikel om mötet med den israeliske generalstabschefen berättar också om dennes värdering av läget avseende Libanon (15/11 2009). General Ashkanazi slår fast att Libanon (Hizbollah) och Gaza (Hamas) är det mest akuta hotet mot Israel och att han därför förbereder israeliska försvarsmakten på ett stort krig. Hizbollah har 40000 raketer och en miljon israeler befinner sig om dessas porté. För att motverka hotet samlar Israel kontinuerligt in information om dessa och generalen berättar att de därför flyger med UAV över Libanon (något Libanon anmält flera gånger till FN - red anm). Hizbollah har också tillgång till iranska UAV:er och hundratals pansarvärnsrobotar.

Azeriska Trend rapporterar också om att libanesiska utrikesministern Shami skrivit till FN och bett om hjälp med att skydda libanesisk utvinning av gas, olja och annat i dess ekonomiska zon mot israeliska anspråk.

Palestina: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas far avled häromdagen i Damaskus. Både premiärminister Nethanyau och förre utrikesministern Livni har ringt upp Abbas med sina kondeolanser. Haaretz har rapporterat att Fatah nu försöker köra bort deras förre säkerhetschef Dahlan från Västbanken. Motivet skall enligt tidningen vara att ledningen befarar att Dahlan försöker störta Abbas.

I Aftenpostens artikel är Hamas och Gaza ett stort ämne. General Ashkenazi säger enligt tidningen till den amerikanska delegationen att Hamas har fler vapen än före operation Cast Lead nyåret 2008/09. Hamas satsar dels på att få tag i iranska vapen som ska nå Tel Aviv, och dels på egen vapenproduktion för att bli mindre beroende av smuggling. I ett annat möte den 2-3/9 2009, enligt Aftenposten, talar den dåvarande befälhavaren för Södra Kommandot, generalen Yuav Galant (ny generalstabschef februari 2011 - red anm) inför andra kongressledamöter. Enligt ambassadens rapport sade general Galant att Israel lade sådana restriktioner på sig under Cast Lead att operationen tog tre veckor istället för tre dagar. I novembermötet säger generalstabschefen Ashkenazi att nästa gång kommer inte israeliska försvarsmakten lägga på sig några restriktioner under operationer i städer. Israel förväntar sig en mycket svårare konflikt nästa gång med Hamas.

En intressant detalj i briefingen är att general Ashkenazi avslöjar att varken de eller Hamas har koll på de islamistiska extremister som opererar vid sidan om Hamas på Gazaremsan. Jag gör dock bedömningen att Hamas idag har kontroll på dessa - se första länken.