2011-01-28
(Uppdaterad) Den riktiga Tunisamin i morgon?
I Egypten har protesterna fortsatt för tredje dagen. Värst är situationen i Kairo och staden Suez. Kommunikationsmedel är avstängda eller dämpade och övervakade. En helt annan säkerhetsstruktur än i Tunisien har haft ett par veckor på sig att förbereda sig. Ändå fortsätter protesterna och lokalt vinner demonstranterna enskilda "framgångar" när polisfordon eller byggnader sätts i brand.
Den förre chefen för Internationella Atomenergiorganet IAEA, Muhammad ElBaradei, väntas i kväll till Kairo för att försöka leda oppositonen. Denna består av många fraktioner, men en grov uppdelning är religiös eller övriga. Det Muslimska Brödraskapet som inte vann en enda plats i de fuskval som genomfördes i höstas har hittills i huvudsak stått på sidlinjen. De enskilda medlemmarna sägs ha fått tillstånd att delta i protesterna som individer, men ännu har inte organisationen gått in med full kraft. Med den historia av förföljelse som regimen utsatt dem för är det inte konstigt att de försöker välja rätt tidpunkt för att kasta hela sin vikt i maktkampen.
I morgon lunch, svensk tid, efter fredagsbönen kan vara rätt tidpunkt. Det förekommer uppgifter om att Mubarak har beordrat delar av armén i högsta beredskap. En sådan åtgärd indikerar att läget är mycket allvarligt och att insatserna har höjts. En utveckling där man beordrar armén att ingripa skulle innebära ett våldsamt kväsande av kravallerna eller en ordervägran.
Försvarsminister och överbefälhavare är fältmarsalken Mohamed Hussein Tantawi (på bilden med Israels försvarsminister Barak 2007). Denne var igår enligt israeliska uppgifter i Washington och vädjade om amerikanskt stöd. Fältmarsalk Tantawi deltog i det första Gulfkriget i den amerikanskledda koalitionen, varför det är skäligt att anta att han har en del goda relationer på den amerikanska sidan. Hur han ställer sig i nuvarande läge kommer att bli avgörande för utvecklingen.
President Mubarak har två huvudsakliga optioner, antingen att gå in med full kraft eller att försöka spela ut ElBaradei mot det Muslimska Brödraskapet genom att utlova presidentval. Bägge vägarna är förenade med risker. Övervåld som omvärlden kommer fördöma eller svårt att kontrollera vidare utveckling om han ger oppositionen en framgång. Eftersom det i mångas ögon i regionen är farligt att uppfattas som svag, bedömer jag att det väger över mot full insats. Detta under förutsättning att armén lyder. Den moderna Egyptiska historien bjuder på varnande exempel som när Anwar Sadat mördades av sin egen livvakt.
USA kommer sannolikt inte ingripa aktivt, eftersom det skulle bli en kontraproduktiv perception. Jag bedömer att USS Enterprise med stödfartyg troligen kommer att förstärkas med ytterligare resurser i Östra Medelhavet. Israels premiärminister Nethanyau konfererar enligt andra uppgifter idag med sina försvars- och underrättelsechefer. Sannolikt har någon typ av försäkran gått från Israel till Egypten om att eventuella beredskapshöjningar inte är offensivt inriktade. Israel befinner sig verkligen i stormens öga, och kan inte agera överilat i denna stund med kravaller i Egypten, Hizbollah som de-factohärskare i Libanon och den palestinska myndigheten kraftigt ifrågasatt av de sina. Som grädde på moset kom också idag besked från det statliga kontrollorganet att inkommande generalstabschef general Galant (byte i februari) otillbörligen har tillskansat sig egendom.
I Bryssel finns det, liksom i USA, skäl att lägga pannan i djupa veck. EU:s närområdesstrategi har fullständigt havererat med brutalt våld mot oppositionen i Vitryssland, pågående jasminrevolt i Tunisien och nu Egypten. Den femton år gamla s.k Barcelonaprocessen kring Medelhavet har inte uppnått sina deklarationer, delvis beroende på att det mer har varit en policy än en strategi. EU lär inte heller aktivt ingripa i de pågående konflikterna, utan vädja till lugn och ställa ut mindre ekonomiska belopp.
Vi får verkligen hoppas att utvecklingens slutsatser studeras i Rosenbad. Att ge och ta emot militär hjälp i utsatta lägen kan visa sig vara svårare än tänkt.
Edit 28/1 kl 0800: Stora störningar på Internet, uppgifter om undantagstillstånd i bland annat Suez City och Ismaila. Armén tar upp ställningar i Kairo enligt obekräftade uppgifter, ledare i Muslimska Brödraskapet arresterade. Organisationen uppmanade sina anhängare i natt att ansluta sig till protesterna. Kairo blir avgörande, i distriktet Shubra bor fyra miljoner fattiga, där många kan komma ut på gatorna. Å andra sidan är inte politik och religion separerad, vilket med största sannolikhet innebär att statligt avlönade imamer under dagen kommer att ge regimens budskap till en stor del av befolkningen. Säkerhetsetablissemanget ser Iran som Egyptens fiende och med Hizbollahs de-facto övertagande av Libanon har de fått ytterligare argument för att inte destabilisera landet. Läget är väldigt allvarligt, och omfattningen samt konsekvenserna av ett våldsamt ingripande skulle ta flera dagar innan de blir begripliga.
Edit 28/1 kl 1245: WikiLeaks släppte för en timme sedan en mängd nya rapporter om Egypten, och gör sig därmed till en aktiv aktör i skeendet. Sammanstötningar har börjat i Kairo, Alexandria och Suez City. Enligt Al Jazeera har polis omhändertagit ElBaradei utanför den moské han var i för fredagsbönen. Uppgifterna nu rättade, han får inte lämna ett specifikt område. Mubarak kommer att sitta kvar på kort sikt. DN har nu ganska bra lägesuppföljning. För längre perspektiv, läs gärna inlägget Håll ögonen på (p)riset från förrförre veckan.
Edit 28/1 kl 1700: ElBaradei i husarrest, utegångsförbud från nu till i morgon i Kairo, Alexandria och Suez. Regimen har också stängt lokaltrafikstationer i centrala Kairo. Jag bedömer att regimen har ganska god kontroll på situationen, trots enskilda rapporter om motsatsen. Polisen har inte använt skarpa vapen (enstaka undantag finns) och armén är ännu inte insatt. Det finns alltså en hel del eskalationsutrymme kvar. Priset för arméns stöd kan dock vara att president Mubarak blir tvungen att lova att inte sonen Gemal kandiderar som ny presidentkandidat.
Edit 29/1 kl 1000: Läget svårbedömt. Parlamentets talman har annonserat ett nytt uttalande, och det går rykten om att några privatjet har lämnat landet. Regimen släpper restriktionerna på mobilnätet. Publika transporter går ungefär som vanligt. Indikerar att regimen tycker sig ha det hela under hygglig kontroll. Jag bedömer att dödssiffran är kraftigt underskattad. Med över 1000 skadade borde antalet döda vara minst 100, kanske det dubbla. Mubarak verkar ha valt en kombination av de val han hade med insättande av några arméförband (ganska återhållsamma hittills) samtidigt som han upplöser regeringen. Frågan är om han tar in framträdande icke-extremistiska oppositionella i den nya regeringen för att avleda folkets missnöje. Helt klart är att han kommer försöka göra det hela till ett ekonomiskt problem istället för ett politiskt. Sedan skulle han kunna kliva åt sidan i höst med någon ur sin inre cirkel som efterträdare efter presidentvalet.
DN
SvD
Expressen
DN
DN
SvD
Expressen
Aftonbladet
SvD
DN
SvD
Aftonbladet
SvD
DN
Aftonbladet
DN
SvD
Aftonbladet
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet