2010-12-31

Uselt slut

Medan vi i kväll äter nyårssupé gömmer sig människor i Abidjan och på andra ställen i Elfenbenskusten i fruktan för dödspatruller. Vi utsåg Elfenbenskusten till december månads fokusområde och det har varit en obehaglig resa sedan dess med minst 173 döda människor i oroligheter som följt på det låsta läget mellan två utropade presidenter.

Häromdagen skrev jag om 3 scenarier för Elfenbenskusten, och var vi hamnar återstår att se. "Ungdomsministern" Ble Goude har hotat att i morgon med sina bara händer inta Hotel Golf, där Ouattara sitter skyddad av FN och inringad av grupper lojala till Gbagbo. Något som fått FN:s generalsekreterare Ban-Ki moon att varna honom för konsekvenserna.

BBC rapporterar idag också att Storbritanniens utrikesminister Hague nu "i princip" ställer sig bakom försök från omvärlden att ta bort Gbagbo från makten med våld. Nästa vecka kommer de tre sändebuden från ECOWAS att göra ett nytt försök att förhandla med Gbagbo. Ett viktigt datum i dessa sammanhang är den 13 januari, då de nigerianska primärvalen är genomförda och som väntas konfirmera Goodluck Jonathan som sitt partis presidentkandidat. Diskussionerna i samband med det valet kan ge viktiga indikationer vilken handlingsfrihet denne kan få hemifrån. Som ordförande i ECOWAS kommer han att spela en stor roll i hanteringen och utgången av detta drama. Om omvärlden har kompetens att skickligt installera Ouattara som Elfenbenskustens president utan kaos är långt ifrån säkert.

Sänd en tanke till invånarna i Elfenbenskusten i kväll liksom till vår civila och militära personal som jobbar för vårt försvar och andras säkerhet.

Januari fokusområde presenteras i morgon eftermiddag.

DN
DN
SvD