2010-12-13

McJihad mot organiseringens Paradis

Lördagens terroristattack har sänt en chockvåg genom landet. Det osannolika har inträffat, till på köpet i dess mest obehagliga form - Självmordsbombaren.

Vi har under hösten höjt beredskapen till sk. förhöjt hot. Det har av allt att döma handlat om en organiserad grupp, mest sannolikt förknippat med Al-Shabaab i Somalia. Nu hann istället en mer oorganiserad aktör före, även om det finns flera små indikationer på att han hade någon form av stöd. En slags franchisetagare, McJihad, som representerar den annonserade strategin De Tusen Skärsåren till skillnad från mer spektakulära attacker av något slags Al Qaida Special Forces.

I alla samhällen kommer det finnas extremister och intoleranta människor som vill tvinga på omvärlden sin sanning om världen med våld. De kan vara nazister, anarkister eller jihadister. 1908 inträffade exempelvis det uppmärksammade Amaltheadådet, så det här har vi varit med om förut. Då var Sverige ännu ett fattigt land med stora spänningar. Vi har bättre förutsättningar idag att tackla detta hot.

Vad kommer nu att hända förutom att SÄPO kommer få flera jobbansökningar från människor som vill skydda sitt land? Det förhöjda hotet består ju, nu kompletterat med mer oförutsägbar självradikalisering.

Det kommer vara röster från två olika minoriteter. Dels de som vill utnyttja situationen för att lägga problemet hos invandrare, uttryckt som Tweetet: "a_brunell Är det nu man får säga "vad var det jag sa"? #äntligen". Dels kommer de som vill att vi ska ut ur Afghanistan
lägga skulden där.

Det stora flertalet kommer att hörsamma statsministern och avvakta samhällets arbete. En viktig åtgärd är att ta fram en sammanhållen strategi, vilket Lars Nicander uppmärksammat i dagens SvD.

Av utländska vänner får jag ibland höra att vi är förtvivlat svaga på att fatta beslut. Jag tror det bor en del i sanning i detta, men det betyder också att när vi väl bestämt oss, så har vi en otroligt kollektiv styrka. När de första spelarna kom till NHL försökte kanadensare och amerikaner få alla att tro på begreppet Chicken Swedes. Efter snart 40 år med Ulf Samuelsson, Peter Forssberg och Börje Salming är det ingen som talar om det längre - inte i Bosnien heller.

Så låt mig dela en hemlighet om det svenska samhället med adress till de få, men fanatiska, motståndare som finns där ute, och som avskyr vårt sätt att leva:

En attack till här hemma, och ni har gjort bort er. Vi är ett av världens bäst organiserade samhällen. Vi mäter oss mycket väl på världens tuffaste marknader med avancerade produkter. Vi har goda relationer med de flesta och goda finanser. Vi kommer att kväva er med en samarbetsstrategi. Och vi kommer att analysera sönder er, utan att ge upp vår öppenhet och solidaritet med utsatta människor. Vi har gjort det förut när vi upplevt oss hotade, och vi kommer att göra det igen. Om vi bara bestämmer oss.

DN
SvD
Expressen
Aftonbladet
DN
SvD
Aftonbladet
Expressen
SvD
DN
Aftonbladet
DN
SvD
Expressen
Aftonbladet

Edit 14/12: Det verkar som om det var en mer organiserad attack än vad det framstod som från början av polismyndigheternas uttalanden. I så fall kommer de försöka igen är den rimliga slutsatsen.