2010-12-17

Thaci - Ingen mjälte?

Förvånansvärt lite har diskuterats här hemma om rapporterna att Kosovos premiärminister Hasim Thaci pekas ut som en av drivande i organ- och drogsmuggling under Kosovokonflikten.

Igår hade Europarådets rapportör i frågan, Dick Marty, en genomgång i Europaparlamentet om sin preliminära rapport. Mr Marty skriver att Hasim Thaci var ledare för den s.k Drenicagruppen och pekades tidigt ut som den tyngsta kriminellla ledaren i Kosovo av NATO:s underrättelsespecialister. I en klinik i norra Albanien skall organ ha avlägsnats från en del fångar hos UCK. Mr Marty säger att den här verksamheten fortsätter idag, om än i andra former. 1900 människor saknas fortfarande sen konflikten 1998-99. Kommentarerna från Serbien i det här fallet går på temat: Vad var det vi sa?

Dick Marty är en f.d schweizisk åklagare, som är mest känd för att ha utrett CIA flygningar för Europarådet. Den 25 januari lägger han fram sin slutrapport för Europaparlamentet. Läget kan bli besvärligt om denna rapport antas. Om Thaci i det läget tänker sitta kvar, vilken linje väljer EU och Sverige då?