2010-12-23

"...a sacred war of justice of Korean style based on the nuclear deterrent..."

Lagom till julafton hotar nordkoreas minister för de väpnade styrkorna, Kim Yong-chun, med kärnvapen. I Pyongyang gjorde han idag detta uttalande enligt den statliga nyhetsbyrån: ""The revolutionary armed forces of the DPRK are getting fully prepared to launch a sacred war of justice of Korean style based on the nuclear deterrent at anytime necessary to cope with the enemies' actions deliberately pushing the situation to the brink of a war,""

När Sydkorea häromdagen inledde sina övningar drog världen en lättnadens suck, men efter dagens stora förevisningsskjutning med flyg, helikoptrar och artilleri i den centrala provinsen Gyonggi kom alltså denna reaktion. Sydkorea uppträder nu betydligt mer aggressivt än tidigare, och man deklarerade öppet att det var frågan om en uppvisning i eldkraft. Tålamodstaktiken har inte lett till resultat, utan ytterligare förluster. Pressad av sin befolkning har man nu istället valt en ny väg. Ett problem i sammanhanget är att Sydkorea inte är riktigt van i den rollen, och att man därför kan överreagera på provokationer.

Marknaderna reagerade lugnt på nyheten och marknadsanalytiker uppgav att marknaden räknar med att Kina ska tala nordkoreanerna till rätta. Frågan är hur stort det inflytandet egentligen är. Nordkorea är ett extremt nationalistiskt land och har en ny ledare på väg in som måste visa sin duglighet. En lämplig styrkedemonstration med kärnvapenassociation av typen robotuppskjutning?

Förra artikeln om konflikten handlade om amerikanska ubåtar i området och den hittar du här .

Övrigt: Idag skriver Aftonbladet som första större tidning om Wikileaks som vi rapporterade om här, men utan samma slutsats.

DN