2010-12-22

Wikileaks har sprungit läck??

Historien kring Wikileaks kan ha tagit en ny vändning. Norska tidningen Aftenposten säger sig ha fått tag i alla de c:a 250000 dokumenten. Nyhetsredaktör Ole Erik Almlid säger att det inte finns några begränsningar i rätten att publicera och att tidningen kommer skydda sina källor. Tidningen har tidigare haft förhandstillgång till 2000 rapporter så här långt.

Om uppgifterna stämmer är den rimliga förklaringen att Wikileaks läcker, och att någon inom organisationen i besvikelse över ledningen gett Aftenposten tillgång till alla dokumenten. Organisationen har haft en uttalad strategi att kontrollera flödet genom att släppa rapporterna efter hand till särskilt utvalda tidningar. Det blev också idag känt att Wikileaks gått in i ett samarbete med Novaya Gazeta, vilket indikerar att det kommer komma andra rapporter om Ryssland som Julian Assange tidigare uppgivit.

Tempot i rapportflödet kommer i så fall öka av konkurrensen. Kvalitetskontrollen riskerar att bli eftersatt och risken för desinformation ökar dvs. att någon förfalskar eller uppger sig ha tillgång till någon särskild rapport. Var ska detta sluta?

Aftonbladet
DN