2010-12-27

Vem har gulast betar i Elfenbenskusten?

Konflikten i Elfenbenskusten stegras nu ytterligare ett varv sedan Ouattara och dennes allierade proklamerat en generalstrejk idag. BBC ger en bra sammanfattning över julhelgens utveckling. ECOWAS centralbank har strypt betalningarna till Elfenskusten och Ouattara har uppmanat armén att ställa sig på hans sida. ECOWAS har också gjort ett uttalande om att det kan bli tal om att använda legitimt våld för att avsätta Gbagbo.Gbagbo har gett en intervju med Al Jazeera, där han säger att han kan tänka sig att diskutera en maktdelningskompromiss. Den andra sidan har avfärdat detta. Gbagbos läger har också hotat med en utveckling där grannländerna får ta emot den delen av sin befolkning som har arbetskraftsinvandrat till Elfenbenskusten.

Vid sådana här situationer kan vi dra nytta av kunskaper om hur liknande situationer avlöpt. Maktdelning a lá Gbagbo avfärdas på goda grunder, eftersom det tricket har Gbagbo använt innan. Men Gbagbo behärskade också Abidjans gator i tidigare lägen. Både 2000 när han tog makten i landet (framburen av folket) och 2004 då hundratusentals människor gick bärsärk genom Abidjans gator och slog sönder allt franskt. Franska helikoptrar öppnade eld mot folkmassorna och först efter två dagar kunde läget stabiliseras för förhandlingar. Detta måste Ouattara vara medveten om och frågan blir då om generalstrejken har en provocerande betydelse istället? En massaker på Abidjans gator skulle öka trycket på omvärlden att intervenera. Frankrike har till exempel ett eget nätverk med baser i Afrika, där de mest aktuella finns i Gabon och Senegal. Frankrike har också någon form av avtal med Kamerun och Burkina Faso.

Överhuvudtaget är det flera franska dimensioner i denna konflikt. Förutom att vara f.d kolonialmakt är Frankrike av personlig betydelse för både Ouattara och Gbagbo. Ouattara är sedan lång tid gift med franska Dominique, som har en egen politisk bas och omvittnade kontakter i sitt hemland. Gbagbo är utbildad vid Sorbonne (där hans smeknamn var Cicero) och han har kvar ett eget nätverk i Frankrike. De gulaste betarna i Elfenbenskusten kanske finns i Paris?

Följ dagens händelseutveckling om Elfenbenskusten här .

Edit kl 1335: Sydafrikanska Mail&Guardian rapporterar att befolkningen i Abidjan inte hörsammat uppmaningen om generalstrejk.

DN
Aftonbladet
Expressen