2010-12-03

December fokusområde

Elfenbenskusten, den gamla franska kolonin blir decembers fokusområde. Elfenbenskusten blev självständigt 1960 och var hyggligt stabilt och rikt under flera decennier. Det är sedan 1979 världens största kakaoproducent.Den gamle fackföreningsledaren Felix Houphouët-Boigny styrde landet med fast hand i mer än tre decennier och lyckades hålla ihop de olika grupperingar som finns i landet från olika folkgrupper. Sen Houphouët-Boigny's död 1993 har det gått utför med landet. Två statskupper gjordes kring sekelskiftet och 2002 bröt ett inbördeskrig ut mellan rebeller från det muslimska norra delarna och de södra kristna delarna. Det är samma etnogeografiska bild som i Nigeria. Den kommer från inflytandet av det gamla sudanska väldet som sträckte sig över stora delar av norra och västra Afrika, medan den södra strukturen är ett arv från europeisk infall från havet.

I det säkerhetsvakuum som rådde passade även makthavarna i Sierra Leone och Liberia på att plundra delar av landet. Frankrike intervernerade 2002 för att skydda egna medborgare, men blev de facto en slags part på regeringens sida. President Laurent Gbagbo kunde sitta kvar och åren som följde var en bräcklig vapenvila i landet, övervakad av FN-trupper med franska trupper i bakgrunden. President Gbagbo gav i november 2004 order om flyganfall mot rebellerna (Force Nouvelle). Ett anfall som bland annat innebar att nio franska soldater dödades varpå Frankrike förstörde de viktigaste resurserna i det lilla flygvapnet, bland annat två SU-25. Efter hand har AU med stöd av FN förhandlat fram en politisk lösning som har fungerat sådär. Mandatet för presidenten har förlängts ett år i taget efter det att hans period gick ut. Först nu har man kunnat hålla val, där presidenten har blivit utmanad av sin gamla politiska rival Alassane Ouattara. Denne har hittills hållts borta, eftersom regimen påstår att han är av Burkinsk nationalitet och därmed inte kan ställa upp enligt vallagarna.

Detnhar han dock fått göra den här gången, och den andra valomgången genomfördes i förra veckan. Nu har full kalabalik brutit ut sedan Valkomissionen annonserat att Alassane Ouattara vunnit medan Konstitutionsrådet har underkänt utslaget. Igår stängde Elfenbenskusten sina gränser, och armén förstärker det adminstrativa och befolkningstäta centrat Abidjan. Blir det ett nytt inbördeskrig igen?

Edit: Nu har Konstitutionsrådet utropat den sittande presidenten som segrare istället. Under dagen har president Obama gratulerat Ouattara till segern. FN och EU:s observatörer sa tidigare att valet varit ganska väl genomfört. Vad händer nu? Kommer detta också att påverka Guinea som haft en liknande utveckling, och där den sittande premiärministern Diallo idag erkänt sig besegrad och har uppmanat sina anhängare att hålla sig lugna. Om Ouattaras anhängare tar till vapen, så skulle det kunna inspirera Diallos i Guinea att göra samma sak.

DN