2010-12-18

Israel revolutionerar flygplatssäkerheten?
Israels flygplatssäkerhet har i grunden byggt på beteendeanalys av potentiella terrorister istället för att leta efter vapen och bomber. Sedan 1972 har de inte haft en attack mot Ben-Gurionflygplatsen.

Nu tar de ett språng framåt genom teknologiska innovationer som ska stödja dessa bedömningar. Enligt en artikel i The Daily Mail kommer de att börja använda sig av automatiserade system för upptäckt. Bland annat ett system för att upptäcka fientliga avsikter. En värmekamera i en ankomsthall som mäter 14 variablar per individ. Detta används för att dirigera 1-2 % till en automatiserad lögndetektor, som används för att skilja ut ytterligare en liten del till utfrågning. Nya ID-system finns också som mäter ögonrörelser. Människor med onda avsikter har blivit skickliga på att lura nuvarande system med latexhänder och kontaktlinser. Ett annat system kan avkänna sprängmedel i mängden av ett halvt mikrogram.

De intervjuade israeliska experterna avfärdar nuvarande amerikanska och europeiska system. De exemplifierar med de attacker och försök till attacker som skett de senaste åren. Läsvärd artikel som sagt.