2010-12-02

Avslut Nigeria

Arbete och aktuella händelser har gjort att jag inte riktigt hunnit med fokusområdena ordentligt. November har inneburit tre större händelser för Nigeria. Den största är att miliserna i Nigerdeltat har återupptagit räder mot oljeproduktionen. Nigerianska armén har genomfört räder mot
milisens basläger för att svara på dessa aktiviteter. Milisen, MEND med utbrytargrupper, har varit så framgångsrika att både Total och Shell talat om att lämna landet. Detta torde inte vara vad MEND vill, eftersom de vill ha en annan fördelning av inkomsterna.

Det andra som hänt är att den norra regionen har nominerat sin kandidat, Alhaji Atiku Abubakar, för att vara PDP kandidat i presidentvalet nästa år. Enligt den maktfördelning som varit i partiet, så har södern och norr växlat ledningen. Den nuvarande presidenten Goodluck Jonathan från de södra delarna ersatte den tidigare presidenten från norr som hastigt avled. Det har skapat en friktion mellan regionerna, där norr hävdar att det är deras tur att besätta posten som president.

Den tredje händelsen är den rättegång som har startat mot den iranska affärsmannen och medlemmen i iranska revolutionsgardet, Azim Aghajani, och tre nigerianer. De står åtalade för att ha försökt smuggla 13 containrar med vapen i oktober genom eller till Nigeria. Enligt en nigeriansk tjänsteman var det tillräckligt med vapen för att förstöra ett land på tre timmar. Nigeria har uppvaktat FN säkerhetsråd i frågan.

I morgon kväll lägger jag ut decembers fokusområde.