2011-04-23

Syrien - snart sista striden?

Det blev en lång och blodig fredag för det syriska folket igår. Amnesty anger minst 75 döda när syrisk säkerhetspolis öppnade eld mot demonstranter. Dessa siffror är antagligen i underkant. Dels är det svårt att få fram information, dels saknas mängder med människor som blivit arresterade. Protesterna ägde rum i hela Syrien med de största sammandrabbningarna i Hama, Homs och Damaskus.

Det blir inte några drastiska reformer i Syrien, den vägen är stängd nu. Det är nu en kraftmätning mellan regimen och folket. Förflyttningar av förband verkar genomföras mot de tre städerna ovan samt Aleppo. F&S har redan skrivit om sammansättningen i den syriska armén som reflekterar ungefär sammansättningen i befolkningen.

Omvärlden reagerar med fördömanden, men inga krav på att regimförändring eller presidentens avgång. Det finns ju som bekant ett starkt intresse av status quo bland de närmaste grannarna som Turkiet, Libanon, Irak och Israel. Mest på spel på kort sikt är det för Libanon, som ju är under starkt syriskt inflytande. Den amerikanska administrationen har också pekat ut Iran som väldigt aktiv att stödja den syriska regimen att kontrollera situationen. Det finns alltså flera än de omedelbara grannarna som vill ha status quo, fast av andra skäl. Saudiarabien är möjligen undantaget. Saker som går den iranska regimen emot är naturligtvis en framgång för Saudiarabien. Å andra sidan är Saudiarabiens etablissemang måttligt roade av den arabiska våren, eftersom den kan drabba landet om den blommar ut för fullt.

Ett avgörande närmar sig nu i Syrien. Redan idag ska huvuddelen av de dödade människorna igår begravas. Det kommer att bli ett tillfälle för folk att återigen skrika ut sin förtvivlan mot regimen. F&S har tidigare behandlat regimens val. Nu återstår bara en brutal massaker annars kommer regimen att falla. I bäst position för denna är presidentens mer hårdföra bror, Maher al-Assad, som för befälet över 4. divisionen. Min bedömning är att regimen kommer att försöka, men risken är ganska stor att den blir ett offer för sin egen brutalitet. Armén kan splittras och då kan vi plötsligt ha ett kortare inbördeskrig i landet innan en ny regim etablerat sig.

Tidigare inlägg i kronologisk ordning:

Syrien - Fly eller illa fäkta
Syrien - Stabilitet före kaos
Syrien - sakta utför
Syrien - Tiden rinner ut för diktatorn
Lång fredag i Syrien


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet


DN
Expressen
Aftonbladet