2011-04-07

Syrien - sakta utför

Läget i månadens fokusområde Syrien fortsätter utför på ett sakta sluttande plan. I förgår öppnade oidentifierade människor eld och dödade två poliser i en förort till Damaskus. I tumultet som fortsatte dödades 15 människor av de syriska säkerhetsstyrkorna.

Syriska styrkor har slagit en järnring runt epicentrum för protesterna i Dera'a i södra delen av landet. President Bashar al-Assad har också försökt att dämpa protesterna genom att utse Mohammed Khalid al-Honous till ny guvernör för området. Detta var en del av den större omöblering som gjordes i helgen, då presidenten utsåg förre jordbruksministern Adel Safar att bilda en ny regering.

De protesterande har gått ihop i en paraplyorganisation för den syriska revolutionen 2011. Även om detta konsoliderar oppositionen och innebär en större utmaning för regimen, så har motståndet blommat ut på allvar än. Det är sannolikt minnet av massakern i Hama 1982 som fortfarande skrämmer syrierna.

Bashar al-Assad försöker också genom andra åtgärder vrida vapen ur händerna på sina motståndare. Igår stängde han landets enda kasino och tidigare i veckan upphävde han ett tidigare beslut som förbjöd lärare att täcka sitt ansikte i skolorna. Dessa åtgärder görs med all sannolikhet för att blidka konservativa sunnimuslimer i landet.

Omvärlden gör också uttalanden om Syrien för att hjälpa al-Assad att bibehålla greppet om skeendet. Rysslands president Medvedev uttalade sin tilltro till den syriske presidentens reformvilja. För Ryssland gäller det att försäkra sig om den tillgång till en flottbas i Medelhavet som man har förhandlat fram. Syrien är också en traditionellt vänligt sinnad nation till Ryssland och en stor kund avseende ryska vapen.

Israels president Simon Peres gjorde å sin sida ett uttalande om möjligheterna att byta Golanhöjderna mot fred med Syrien. President Peres driver en utrikespolitik som inte alltid går i takt med regeringens. Även om det finns flera fördelar med förslaget och det inte är uteslutet att ett sådant avtal blir av, så är det inte den nuvarande regeringens hållning.

Att oppositionen gått samman och någon väpnad grupp har dödat poliser innebär att Syrien sakta fortsätter mot en våldsam konfrontation. USA uppmanade häromdagen sina medborgare att lämna landet och att för kvarvarande att undvika resor till framförallt Latakia och Dera'a.
Dessa städer samt Aleppo och Damaskus är de som kommer vara mest frekventa i rapporteringen framöver.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet