2011-04-08

(Uppdaterad kl 1800) Operation (Scorching Summer?)

Igår eskalerade konflikten mellan Israel och Hamasstyrda Gaza sedan någon skjutit en pansarvärnsrobot mot en israelisk skolbuss. Lyckligtvis hade bussen just släppt av omkring 50 barn precis innan. En sextonårig pojke svävar mellan liv och död medan chauffören fick mindre skador och blev chockad. Enligt uppgifter i israelisk press rörde det sig om en avancerad pansarvärnsrobot, vilket enligt min bedömning kan röra sig om en rysk Kornet .

Från Gaza sköts också i samband med beskjutningen c:a 45 granater och raketer mot Israel från Gaza. En av raketerna blev bekämpad i luften av det nya luftvärnssystemet Iron Dome som för första gången i strid lyckats med detta. Det israeliska svaret i övrigt lät inte vänta på sig. Israeliska helikoptrar, flygplan, UAV:er cirklade över Gaza under kvällen och natten. Israel sköt med bland annat artilleri, stridsvagnar och fartyg varvid minst 4 palestinier dödades och ett fyrtiotal skadades. Israelisk TV annonserade att operation Scorching Summer har påbörjats. (Edit kl 1800) Det är oklart om detta är det riktiga namnet på operationen, eller om det är en palestinsk desinformation. (Slut Edit) Bara namnet indikerar en hårdnackad israelisk attityd långt ifrån namn som Unified Protector. Sent på kvällen vädjade Hamas om eldupphör och sade sig ha stöd av de flesta väpnade grupperingarna i Gaza. Israel fortsatte beskjutningarna en bra stund efteråt enligt det Twitterflöde jag följde. (Edit kl 1800) Under fredagen har fortsatta beskjutningar parterna emellan fortsatt. Israeliskt flyg har bekämpat fordon och tunnlar medan Hamas har svarat med granatkastareld mot bland annat Ashkelon. Qassamraketer har också skjutits, men minst tre av dessa har bekämpats av Iron Dome enligt israelisk media. Flera palestinier har avlidit under dessa strider. (Slut Edit)

Som utomstående är det svårt att hänga med i turerna. Ur Hamassynpunkt var eldöverfallet mot skolbussen ett svar för israeliska flygattacker i slutet av förra veckan som i sin tur var svaret på .... som i sin tur var svaret på ....
Det är också svårt att avgöra hur Israel egentligen förhåller sig till Hamas. Vill man ha ett svagt Hamas som går att besegra, men där mer radikala element söker sig till andra grupperingar? Eller vill man ha ett starkare Hamas som har kontrollen över Gaza och därmed kan ställas till svars samtidigt som man splittrar den palestinska befolkningen mellan Hamas och Fatah. Jag lutar åt det senare, men jag är inte säker.

En annan händelse som också kan ha koppling till upptrappningen igår är det spektakulära mord som skedde i tisdags kväll utanför staden Port Sudan i Sudan. Två män kom åkande i en Hyunadai Sonata när någon slags robot träffade taket på bilen. Spekulationerna har varit många sedan dess. Sudans regering anklagar Israel för attacken. Männen i bilen är enligt sudanesiska myndigheter sudaneser medan andra uppgifter talar om iranier eller toppnamn från just Hamas. (Edit kl 1800) Både israeliska och palestinska källor uppger att en av männen var Abdul-Latif Ashkar från Hamas, något som dennes familj förnekar. Ashkar sägs ha ersatt koordinatorn för smuggling från Iran, Mahmoud Mabhouh, som mördades i Dubai i januari 2010, en operation som Israel med största sannolikhet låg bakom. (Slut Edit)

Spekulationerna är också många kring tillvägagångssätten. Beväpnade UAV:er, attackhelikoptrar eller ilandsatta dykare med pansarvärnsrobot är de alternativ jag stött på. Identiteten på de dödade leder sannolikt till vem som utfört attacken. Det finns inte många länder som har förmågan att genomföra så sofistikerade attacker på annan stats territorium och komma undan. Det har förekommit anonyma bekräftelser i israelisk press som talar för att det var just Israel som låg bakom.


Om inte Hamas och Israel får händelserna under kontroll snabbt finns en stor risk för en allvarlig eskalation. Den egyptiska attityden mot Hamas har börjat förskjutas sedan Mubaraks fall. Presidentkandidaten ElBaradei talade tidigare i veckan om att han skulle försvara Gaza militärt om Israel genomför attacker. Norr om Israel sitter en pressad president i Syrien som också kan använda strider i Gaza som en ventil för det tryck den syriska regimen är utsatt för. Under hela efterkrigstiden har olika arabhärskare försökt göra sig till banérförare för den palestinska saken. När vederbörande har fått gehör hos andra, så har det alltid lett till krig i regionen. Världen har just blivit lite farligare.

(Edit kl 1800) Under dagen har såväl FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och EU:s utrikeschef Cathrine Ashton uttryckt sin oro och vädjat till parterna att besinna sig. Israeliska diplomater har uttryckt stor irritation över den senares uttalande, eftersom de anser att hon inte har tagit avstånd tillräckligt tydligt från eldöverfallet mot skolbussen. (Slut Edit)

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet