2011-04-18

Stora framgångar i Sar-e-Pul

Veckoslutet har bjudit på stora framgångar i säkerhetsläget i Sar-e-Pul för afghanska myndigheter och ISAF.

Enligt nyhetsbyrån Bakhtar har befälhavaren Azeem med 150 man i de centrala delarna av provinsen gått med i fredsprocessen. De ska dessutom ha lämnat in sina tunga vapen. Denna uppgift är obekräftad av andra källor. Det finns uppgifter om att 60 resp 40 personer ska ha lämnat in sina vapen i samma område i mitten av veckan enligt andra källor.

Enligt nyhetsbyrån Pajhwok har 22 män under Amruddin och Abdul Sattar i Sayyadistriktet gjort samma sak. Guvernören Sayed Anwar Rahmati utlovade konstruktionsprojekt i byarna de kom ifrån. Denna nyhet är bekräftad av andra källor.

ISAF meddelade under gårdagens morgonbrief att koalitionen i en gemensam operation med afghanska förband dödat talibanernas militäre ledare i provinsen under en räd i Sayyadistriktet. Enligt ISAF gjorde enheter en sökoperation i en avlägsen del av distriktet och stötte på motstånd. Under striderna dödades ledaren och många andra motståndare. Talibanledaren ska ha haft förbindelser med utländska krigare och kunskap om läger för självmordsbombare. Han ska också ha lett försöken att komma åt f.d talibankrigare i området. De rör sig antagligen om kontakter med Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) som F&S tidigare uppmärksammat.


Alldeles oaktat osäkerheten i antal talibaner i den första rapporten är det tydligt att ISAF och afghanska myndigheter har slagit till hårt mot motståndare i Sayyadistriktet. Tidigare i veckan tillfångatogs talibanernas skugguvernör och nu dödades den militäre chefen. Räderna som med största sannolikhet genomförs av amerikanska specialförband i samarbete med den särskilda afghanska Commandobataljon som finns, syftar i första hand till att ta motståndare till fånga. Genom utfrågningar försöker man sedan komma vidare och lära sig mer om motståndaren och dennes organisation, kapacitet och planer.

Försöken att reintegrera talibaner fortsätter. I huvudsak kan det lyckas om myndigheterna levererar arbete och konstruktionsprojekt. Ett problem i sammanhanget är att talibanerna den här vägen försöker infiltrera det civila samhället, vilket gör att processen tar lite tid för myndigheterna om dessa vill göra en individuell bedömning av varje individ. Exempelvis var det talibaner under reintegrering som var drivande under upploppet och massakern i Mazar-e-Sharif nyligen.

Avslutningsvis, så har nu tempot i operationerna ökat med värmen. ISAF och afghanska myndigheter fortsätter att rikta sig mot de lokala militära cheferna. Talibanerna mfl verkar svara i allt större utsträckning med självmordsbombare, främst mot afghansk militär och polis. Det har varit i stort sett dagliga attentat de senaste två veckorna runt om i landet. De 500-600 talibankrigare i Sar-e-Pul som guvernör Rahmati varnade för i höstas verkar i vart fall fått sig en ordentlig törn under veckan.

[Edit] Under förmiddagen genomfördes ett attentat inne i afghanska försvarsministeriet med flera döda som följd. Enligt AFP hävdar talibanerna att den franske försvarsministern, Gérard Longuet, på besök i Kabul, var måltavlan för attacken.

Även om inte gärningsmannen/männen lyckades fullständigt är effekten stor. Att inte hindra en infiltration i hjärtat av det afghanska försvaret är ett stort psykologiskt nederlag för den afghanska regeringen, och därmed en seger för motståndarna. [Slut Edit]


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet

DN
SvD