2011-04-14

Glänta på locket om FL 01

I DN berättar FL 01 (Flygvapnets förband för Libyeninsatsen) presstalesperson att man inte kan säga något under pågående operation. Enligt DN är en av förklaringarna att NATO leder operationen.

Besöker vi istället danska flygvapnets hemsida kan vi få information om de senaste uppdragen som det danska förbandet genomfört från samma bas som vårt förband. På danska flygvapnets Facebooksida kan vi också hämta några dygn gamla filmklipp från uppdrag. Det är i och för sig tydligt att danskarna blivit lite försiktigare med vad man genomfört, men det finns information att hämta för exempelvis de skattebetalare som betalar för insatsen.

Samma fenomen kan vi även se i en annan NATO-ledd operation, nämligen i Afghanistan. I december berättade exempelvis Försvarsmakten om den framgångsrika operationen Ebtekar som genomfördes just då i samarbete med afghanska förband och myndigheter. Här finns foton och målsättningar samt utmaningar beskrivna. Inga begränsningar om att det var en pågående operation i Afghanistan.

NATO leder naturligtvis operationen och genomför briefingar om läget, men så är det i Afghanistan också liksom Kosovo.

Det är inte helt lätt att följa varför vi inte kan få veta mera om FL 01 verksamhet, om än med viss eftersläpning, när andra och vi själva i andra sammanhang kan berätta om motsvarande. Jag är helt säker på att Försvarsmakten och Flygvapnet har mycket att vinna på att berätta vad som görs.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet

DN
SvD
Expressen
Aftonbladet