2011-04-05

Nattlig räd i Sar-e-Pol - Himmel eller pannkaka?

Vad som hänt under nattens räd mot en misstänkt skugguvernör i Sar-e-Polprovinsen är fortfarande oklart. Vad som är klart är att ISAF genomfört en räd under natten mellan måndag och tisdag i byn Pusht-e-Bagh i Sayyadistriktet. Räden hade som mål skugguvernören i provinsen, Mullah Manaj, vilken enligt AP blev omhändertagen som resultat.

Sar-e-Pols guvernör, Sayed Anwar Rahmati, säger enligt Deutsche Press Agentur att styrkorna dödade sex civila i den eldstrid som föregick gripandet. ISAF:s talesman uppger att de egna styrkorna besvarade eld från enskilda och i striden som följde dödade dessa samt omhändertog andra.

Det är svårt att avgöra om detta är en fortsättning på de räder mot IMU som F&S skrivit om tidigare eller om detta baserar sig på andra upptäckter. Att det är olika organisationer som är mål för operationerna talar för att det är separata operationer, medan närheten i tid och rum talar för att det är en fortsättning efter utvärderingar av föregående operationers resultat.

Oaktat vilket, så är det intressant att följa huruvida ISAF dödat civila eller inte. Om så är fallet undermineras förtroendet för ISAF och indirekt PRT MeS, eftersom vi har säkerhetsansvaret i provinsen. Det mesta talar dock för att ISAF blev beskjutna först, och att guvernörens uttalanden om dödade civila har gjorts efter överväganden om dennes säkerhet lokalt.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet