2011-02-02

Vad gör Sfinxen?

Det var något symtomatiskt över det hela när personer i Mubaraks sold genomförde en kavalleriattack med hästar och kameler i dagsljus på Tahrirtorget. Det medeltida, intoleranta mot twittrande ungdomar. Bilderna och rapporterna om kokande vatten, betongblock från tak, brandbomber och piskor vittnar om det sämsta av människans sidor.

Omvärlden tycks inte ha gjort någon analys av det egyptiska säkerhetsetablissemangets intressen eller förmågor, och helt missat att den 83-årige diktatorn är den som hållit huvudet kallast hittills. Den egyptiska staten har fungerat. Det ser vi på förmågan att stänga av Internet och kollektivtrafiken samtidigt som man har haft en fungerande television (om än grovt tendentiös). Tecknen blev tydligare efter hand med utnämningar av nya centrala personer till ny regering, där försvarsministern intressant nog fick behålla sin befattning. Allt medan härskaren manövrerade för tid och fick demonstranterna trötta och hungriga samtidigt som vanligt folk inte kunde jobba och ta ut pengar.

Igår gjorde Mubarak, utifrån sina utgångspunkter, ett lysande framträdande i TV. Han utstrålade viktiga egenskaper i sin kultur som värdighet och stolthet, och riktade sig till sin "väljarbas". Budskapet var tydligt. "Jag dör helst för Egypten, för jag står för stabilitet och inte kaos." 1977 dödades ungefär 800 människor under de s.k brödkravallerna, så Mubarak representerar en tradition att genomdriva viljan om stabilitet med starkt våld.

Den största varningsklockan ringde sedan idag när det egyptiska utrikesministeriet uttalade att omvärlden inte får lägga sig i Egyptens inre problem. Armén står fortfarande passiv, och genomför endast humanitära insatser som att ta hand om skadade eller släcka bränder. Den enda kraft som kan stoppa dessa upplopp är armén, men att inte göra något är också en handling. Det finns spekulationer i utländsk media om någon slags plan med amerikansk och brittisk vetskap och uppmuntran, där före detta armé- och underrättelseofficerare skulle ta befälet och resa armén mot regimen på given signal. Det kan mycket väl finnas sådana kontakter, men frågan är om de i så fall är okända för Mubaraks inre cirkel. Räkna i alla fall med att USA mycket klart och tydligt i kväll har framfört sin uppfattning till Egyptens militära ledning om behovet av förändring kopplat till de ca 9 Mdr SEK som Egypten får i militärt bistånd och övrig handel med landet.

Upplägget från regimens sida verkar vara att efter dagens sammanstötningar utförda av dolda element i säkerhetsstrukturen, så kan den uniformerade delen gå in och ta över lag och ordning. Muslimska Brödraskapet motsätter sig att Mubarak sitter kvar, och så gör också El Baradei. Just utsikterna att Muslimska Brödraskapet kan gå segrande ur det här är det som får generalerna att tveka. Klockan klämtar för Egypten, det är dags för armén att välja sida. Det troligaste är att de följer sin husbondes vilja. Pengar kan de nämligen få från andra som vill se regimen överleva.

Fotnot: Sfinxen är en symbol för kungamakten och Egyptens beskyddare.

DN
SvD
Expressen
Aftonbladet
DNTidigare inlägg:

Prognos och kommentarer torsdag/fredag förra veckan

Kommentarer lördag

Kommentarer söndag med prognos

Kommentarer tisdag om vinklad rapportering och Mubaraks tal


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet