2011-02-01

Enligt Al Jazeera var en halv miljon på Råsunda...

1/2 kl 2000

Nyhetskonglomeratet Al-Jazeera spelar en oerhört viktig roll i det nuvarande skeendet. Bolaget har, sedan grundandet med pengar från Qatars emir, under många år byggt upp en trovärdighet med bland annat en väldigt bra bevakning i Afrika. Men det har också rests röster för att kanalen går andra ärenden för att måla upp arabiskt lidande och starta politiska kriser. Länder som Kuwait, Bahrain och Irak har ingripit mot kanalen, och i Egypten har nyhetsnätverket långt tidigare varit anklagat för oprofessionell journalistik.

För ett par veckor sedan kom de sk. PaliLeaks från Al Jazeera som visar på förhandlingar mellan den palestinska myndigheten och Israel. I Egypten är Al Jazeera den främste tolkaren av skeendet och har ett sådant genomslag att regimen försökt sabotera dess möjligheter. Jag är emellertid tveksam till rapporteringen av dagens demonstrationer. Vem som helst kan mäta upp Tahrirtorget i Kairo och räkna ut att upp till två miljoner människor inte får plats. Det skulle innebära att varje människa hade 15x15cm att röra sig på. En mer trolig siffra är Reuters 200000 människor, vilket är drygt 1% av stadens befolkning. Det innebär att protesterna inte är lika stora som vi uppfattar det, och att samhället fungerar hyggligt med fungerande orderkedjor.

Mycket talar dock för att Mubarak snart kommer att annonsera att varken han eller sonen Gamal inte kommer att ställa upp i höstens presidentval. Det är sannolikt arméns pris för stödet som jag skrev om förra veckan. Det kommer helt säkert inte vara tillräckligt för de som protesterar. Kraftmätningen är därför inte över ännu, och klimax kommer närmare. Hur kommer Al Jazeera rapportera då?

Edit 1/2 kl 2330: En av de underbara sakerna med Internet är att vi som mediekonsumenter kommer närmare källorna. Här huvuddelen av Mubaraks tal transkriberat.

Utdrag ur talet: Han vänder sig direkt till bönder, kristna, muslimer, gamla och unga osv. Han är lojal med Egypten. Han försvarar konsitutionen och det egyptiska folket. Han säger flera gångar att han slagits för landet i krig. Han är inte maktfullkomlig och kommer inte att kandidera i höstens val.

Varningstecken: Han ger uppdrag till den exekutiva makten att ställa de skyldiga för plundring och bränder till svars. Han har gjort sitt, men " jag kommer att dö på dess jord". Framförallt så talar han om sig själv i tredje person vid ett tillfälle:

"Hosni Mubarak, som talar till er idag, är stolt över den långa tid han har tjänat det egyptiska folket."

Med tanke på rapporterna om de negativa reaktionerna på hans tal bland de protesterande är vi nu närmare klimax. En fullt möjlig utveckling är att säkerhetsstyrkorna nu kommer ingripa, medan armén står vid sidan om. Det behövs bara en gnista. En diktatorisk mästerdomptör utkämpar sin sista strid.


Red anm - Månadens fokusområde har dragit ut på tiden och kommer först i morgon bitti. Delvis pga annat, men också för att det är så svårt att välja. Marocko, Jemen, Bangladesh, Filippinerna, Kirigistan och DR Kongo är starka kandidater.


DN
DN
SvD
Expressen
Aftonbladet
DN
DN
SvD
Aftonbladet