2010-11-30

Självmål

Av Johan Wiktorin

Under gårdagen kom nyheten att flygingenjören Björn SNU (Second name unknown), som driver bloggen Chefsingenjören blivit uppsagd av Försvarsmakten sedan han inte skrivit ja utan reservationer i det avtal om internationell arbetsskyldighet som anställda fått teckna på. Jag har tidigare berört ämnet om internationell arbetsskyldighet. Ironiskt nog var han i förra veckan i Holland under slutfasen av sin utbildning för en stabsbefattning i Afghanistan. Försvarsmakten har varit tydlig med sina avsikter i frågan, men uppvisar ingen större känsla när Björn i ett SMS via HRC från Personaldirektören får veta att han ska bli meddelad beslut om uppsägning vid ett möte, dvs han blir i praktiken meddelad uppsägning via SMS. Björn får möjlighet att ändra sig, men vill ha ett avtal om regler innan han ändrar sig. Historiskt har Försvarsmakten generellt uppvisat ett bra beteende mot sina anställda när det gäller kommenderingar, men då har det gällt inom landet.

Det blir mer tragiskt när han får besked om att han skall sägas upp från Utlandsstyrkan också, som ju har ett eget lagrum till årsskiftet. Enligt Björn avser arbetsgivaren driva frågan till FPAN (sic!) förebärandes personliga skäl och arbetsbrist. Arbetsbrist i en befattning som Björn enligt uppgift är ensam om. I en gemensam operation inom ISAF på en gemensam CIMIC-funktion som skall stödja de militära operationerna, så väljer vi att dra tillbaka vår man på posten. Vem skall nu ta den posten? Någon som skrivit på avtalet, men inte är utbildad, eller ett partnerland eller lämnar vi walk-over? Björn kan inte frivillgt åka till Afghanistan för vårt gemensamma bästa för att han vill ha ett reglerat avtal i den händelse arbetsgivaren skickar honom på en annan insats i framtiden.

Hela situationen påminner om den japanske hockeyspelaren som i en OS (eller VM)-match gör mål och är överlycklig till dess att han upptäcker att han överlistat sin egen målvakt. Vad hände med Alla skall med?

Inlägg förutom Chefsingenjören med massor av kommentarer på: Wiseman Peter Hammarberg Morgonsur Väpnaren
Expressen