2010-11-22

Somaliska regeringen tar in Ex-SBS

I gårdagens Sunday Telegraph skriver tidningen om att brittiska regeringen indirekt med skattepengar kommer att stödja somaliska regeringens planer på att hyra in ett säkerhetsföretag med anställda som tidigare tjänstgjort i elitförbandet SBS. Tanken, enligt tidningen, är att dessa ska träna somalier i antipiratoperationer och också kunna delta som monitorer i operationer. Detta kommer att ske i regionen Puntland i norra Somalia.

I en krönika i Vancouver Sun beskriver Jonathan Manthorpe att världens piratjakt utanför Somalia är ett totalt misslyckande, där piraterna byter taktik och använder moderskepp som tar dem långt bort. Antalet tillfångatagna besättningsmän i handelsflottorna ökar. Manthorpe skriver att pirater stoppas på land, men att ingen vill betala priset i form av en operation med upp till 100000 soldater under lång tid.

Sverige har haft två bidrag till EU-operationen Atalanta. Även om den allmänna perceptionen var just att det var piratjakt, så handlade huvuduppdraget att eskortera transporter från World Food Programme till Somalia. En uppgift som styrkan löste på ett bra sätt.

Världen kommer så småningom få gå in med stora resurser, om Al Qaida och dess partners får större grepp i Somalia och Jemen och som skulle hota handelsleden mellan Indiska Oceanen och Medelhavet.

Tack till Lars Bergqvist för länkar.

I en annan del av världen fortsätter piratattackerna. ITAR-TASS rapporterar att en rysk tanker under liberiansk flagg i morse blev attackerad utanför Nigerias kust. En nesa för nigerianska regeringen som hävdar att de har situationen under kontroll. Signaturen Sumatra hade för en dryg månad sedan ett intressant inlägg om västafrika och Guineabukten hos Chefsingenjören .