2011-09-24

UAV:er står som spön i backen?

Det har varit ganska tyst i vårt område i norra Afghanistan den senaste tiden. En av de mest intressanta sakerna var när guvernören Atta i Balkh i förra helgen gjorde ett utfall mot det regeringsformade Höga fredsrådet. Det går inte att förhandla med talibaner var budskapet. Dagen efter dödades rådets ordförande, Burhanuddin Rabbani, av en självmordsbombare. Talibanerna, the ususal suspects, har gett olika budskap och nu är det locket på från deras sida. Möjligen är det så att anstiftarna av detta mord är någon större spelare i regionen.

Igår genomförde ISAF en räd i Chahar Bolakdistriktet i Balkh mot en talibanenhet. Vid räden blev det strid och sex misstänkta upprorsmän dödades och tre blev omhändertagna. Normalt sett genomförs dessa riktade operationer av amerikanska och afghanska förband. Enligt referatet från ISAF Operational Morning Update , så planerade denna enhet attacker mot flygplan. Det finns inget besked om att ISAF beslagtog några luftvärnsrobotar eller liknande för detta ändamål.

Ungefär samtidigt refererade Pajhwok att en ISAF-UAV kraschat i Sar-e-Pul under torsdagen. Enligt polischefen i provinsen, överste Jehangir, på grund av tekniska problem, men enligt talibanerna så hade de skjutit ned denna. Länder som opererar UAV:er i den här delen av Afghanistan kan vara bland annat USA, Tyskland och vi själva. Jag har jagat bekräftelser på amerikanska, tyska och svenska sidor men inte hittat något än. Intressant nog refererade amerikanska försvarsdepartementet följande under gårdagen (om torsdagen):

"Two unmanned aerial vehicles crashed in the Pul-E-Alam district of Logar province and the Behsud district of Nangarhar province due to mechanical problems. Both UAVs were recovered and there was little to no enemy activity in the area prior to the crash."

I så fall har tre UAV:er gått ned i Afghanistan på ungefär ett dygn. Intressant.

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet