2011-09-15

Caglavica II ?

Ryktena löper fram och tillbaka inför Kosovos övertagande av gränsövergångar i norra delen av landet mot gränsen till Serbien i morgon. Flera tidningar rapporterar om att en styrka om 1000 paramilitärer under ledning av den pensionerade generalen Bozidar Delic har tagit sig in i den serbdominerade norra delen av Kosovo. Generalen Delic är ökänd i Kosovo efter att ha varit chef för den 549. motoriserade brigaden i slutet av 90-talet. Han anklagas bland annat för att ha varit ansvarig för mordet på 42 människor i byn Trnje i mars 1999.

Den serbiske presidenten Boris Tadic varnade på en presskonferens för följderna av Kosovos unilaterala handlande med stöd av EULEX. Tidigare i sommar försökte Kosovopolis ta över tullkontrollen mot Serbien, vilket utlöste kravaller. Sedan dess har NATO-ledda styrkan KFOR svarat för säkerheten vid gränsövergångarna i Jarinje och Brnjak.


Det finns enligt min bedömning flera samverkande faktorer till varför detta sker just nu. Till att börja med är Kosovos premiärminister klart pressad av anklagelserna om hans inblandning i organhandel. Se tidigare inlägg. I nästa vecka kommer eventuellt den palestinska myndigheten att lämna in en ansökan om fullvärdigt medlemsskap i FN, vilket är ett slags utropande av en självständig stat. Eftersom den frågan är mycket mer explosiv än frågan om Kosovo, så finns det möjlighet att agera i skuggan av denna.

NATO är också väldigt engagerat för tillfället För närvarande genomför organisationen sex olika operationer. Det kan inte uteslutas att någon aktör uppfattar NATO som svagare än tidigare i operationsområdet. I bakgrunden finns också en falnande attraktionskraft hos EU i ljuset av Eurokrisen. President Tadic sa visserligen på presskonferensen att ett EU-medlemskap fortfarande är ett serbiskt mål, men mer uttalat nationalistiska krafter växer sig allt starkare igen.


Om Kosovoserberna gör motstånd med understöd från de så kallade parallella strukturerna, ledda från Serbien, så får Kosovo och EULEX svårt att hävda sin auktoritet. En given konfrontationsplats är den delade staden Mitrovica vid floden Ibar. Denna flod utgör en etnisk delare i stort när det gäller Kosovo. Om Kosovos maktspelare använder manövertänkande vid motstånd ligger istället det närmare till hands att ge sig på serbiska enklaver i söder, i synnerhet i området Caglavica-Gracanica utanför huvudstaden Pristina. Utanför Caglavica utförde den svenska kontigenten KS 09 stordåd i mars 2004, då den tillsammans med andra trupper stod emot försök till våldsam etnisk rensning. Här mästerligt skildrat av Maciej Zaremba i DN. Vi håller tummarna för att vi slipper liknande scener 7,5 år senare.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet