2011-09-14

Ryssland storsatsar på prickskyttar!

För ett halvår sedan argumenterade jag i ett inlägg för en satsning på prickskyttar. Uppenbarligen har ett liknande övervägande skett i den ryska generalstaben. I en re-write av RIA Novosti från en artikel i RBC Daily presenteras en satsning på prickskyttar.

Enligt originalartikeln skall varje rysk brigad innehålla en prickskyttepluton. Planerna presenterades på en presskonferens av den ryske generalstabschefen, Nikolaj Makarov, själv. Han hänvisade till prickskyttars ökade betydelse i modern krigföring, i synnerhet under operationer i städer. Enligt referatet uteslöt inte generalen revolter liknande de som skett Nordafrika i Ryssland (!) Ryska krigsmakten måste därför förbereda sig på det värsta, enligt general Makarov.

Källor i försvarsministeriet berättade för tidningen att prickskyttar kommer att börja anställas om ett år och att utländska vapen kommer att köpas in. Det är bara kontrakterade underofficerare som kommer att komma i fråga med hänsyn till den långa utbildningstiden. För våra läsare utan militär bakgrund kan nämnas att vi inte pratar om någon som sätter ett kikarsikte på ett gevär. Dessa brukar betecknas som skarpskyttar. En prickskytt är särskilt uttagen, utrustad och utbildad soldat för att kunna bekämpa mål på alla avstånd utan att upptäckas. En rysk analytiker anger i artikeln utbildningstiden till år för rysk del.

Andra intressanta uppgifter i artikeln avhandlar att Nordkorea är det land som satsar hårdast på prickskyttar. Enligt intervjuade experter har landet tio prickskyttebrigader. De har också 300 utbildade och krigsplacerade självmordssoldater.....Detta kommer dock Ryssland inte ta efter.


Den psykologiska effekten av prickskyttar är väldigt stor. Berömda prickskyttar är arméernas motsvarigheter till flygaress och ubåtskaptener. Några kända är amerikanen Carlos Hathcock (Vietnamkriget) och sovjeten Vasilj Saitsev (Andra världskriget). Bland kännare är dock finske Simo Häyhä den högst rankade. Utrustad med ett kort gevär utan kikarsikte dödade han 505 fiender under Vinterkriget (Varje skott bekräftat - red anm). Dessutom dödade han ytterligare 200 motståndare med sin kulsprutepistol.


[Korrigering 15/9 kl 1645] Eftersom uttalandet från generalen Makarov var anmärkningsvärt, så gjorde jag i morse och nyss en kontroll med andra källor i rysk media. Mycket talar för att han inte pratade om faran för revolter i Ryssland, utan om länderna i Centralasien. Läsarna uppmanas därför ta uppgiften om Ryssland med flera nypor salt. Jag justerar ned RIA från 7+ i trovärdighet till 7 som konsekvens. [Slut korrigering]