2011-09-07

Ryssland utlöser optionen och köper två Mistralfartyg till

Den ryske försvarsministern Anatolij Serdjukov bekräftade idag att Ryssland avser teckna kontrakt för ytterligare två Mistralfartyg som ska byggas i Ryssland, enligt RIA Novosti. Försvarsminister Serdjukov förutspådde att avtalet skulle vara klart före årsskiftet. Han berättade också att egna besättningar redan tränar i Frankrike för de två första fartygen.

I juni underteckande Ryssland och Frankrike ett avtal om ett köp av två stycken amfibiestridsfartyg av typen Mistral till ett värde av 1,2 Mdr €. Dessa två fartyg ska, enligt officiella ryska uppgifter, tillföras Stilla Havsflottan och Norra flottan under 2014 respektive 2015. Det mesta talar för att de två nya fartygen går till samma flottor och/eller Svarta Havsflottan. Byggnationer av kajer och barracker för besättningar blir viktiga indikationer för var fartygen kommer ha sin hemmahamn.


Mistralfartygen tillför en viktig luftdimension för ryska marina stridsgrupper. Fartyget tar sexton helikoptrar, varav sex på däck enligt specifikationerna. Det är främst Ka-29/Ka-31 och attackhelikoptern Ka-52K som kommer att placeras på Mistralfartygen. Det ryska försvarsministeriet annonserade häromdagen sina planer att köpa > 100 st (140 är en siffra jag stött på tidigare - red anm) av den senare typen till 2020. Nyproduktionen beräknas starta 2014.

Landstigningskapaciteten ökar också, då en Mistral tar ett 70-tal pansarskyttefordon och fyra mindre lanstigningsfartyg. En annan, ofta bortglömd, är faktor är en uppgradering av den ryska ledningsförmågan, eftersom fartygen köps med delvis NATO-kompatibla ledningssystem.


[Tillägg] Enligt läsarna får vi se PAK FA över Östersjön 2013 med 2012 som andra troligaste alternativet. [Slut tillägg]

Några av tidigare inlägg om Mistral:

Ryssland storsatsar på flottan?
Amerikansk syn på försäljningen av Mistral
Mistral-Inget hot mot Sverige
Mistral innebär nytt varv i Östersjön?


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet