2011-05-01

Syrien - Sista valsen med Bashar?

Konflikten i Syrien eskalerar. Protesterna i månadens fokusområde mot regimen blir allt starkare samtidigt som denna tar i mer och mer. Dels har sannolikt mindre grupperingar verkligen öppnat eld mot syriska säkerhetsstyrkor, dels har de flesta arméförbanden satts in för kväsa protesterna. Det finns uppgifter om att förband lämnat ställningar vid Golanhöjderna för att lösa inrikesuppgifter istället.

Centrum för protesterna är fortfarande Dera'a invid gränsen till Jordanien. Det är mycket svårt att ta sig in i staden, då säkerhetsstyrkor slagit en järnring runt staden. Omarimoskén i staden attackerades igår, och det finns rapporter om att soldater ur 5. divisionen deserterat och med vapen börjat skydda de protesterande mot attacker från 4. divisionen, som leds av presidentens bror.

De enda två städerna, där regimen fortfarande har auktoritet är de två största, Aleppo och Damaskus. Det har förekommit ett par större demonstrationer i förorter till Damaskus. Som F&S har skrivit tidigare är Aleppo nyckeln som ekonomiskt centrum. Det är där alliansen mellan al-Assadklanen och mäktiga sunnitiska affärsfamiljer är manifesterad. Presidenten är personligen ganska populär i staden. Det är därför som avgångskraven som riktas mot honom riskerar att bli kontraproduktiva. Min bild är att många syrier har en skillnad i synen på presidenten och regimen/Baathpartiet. Det har också börjat förekomma massavhopp från Baathpartiet i några städer.

Presidenten har tre olika inhemska kraftfält att manövrera mellan förutom sin egen maktbas i den ekonomiska eliten. Det ena är vanligt, fattigt folk som gör ett socialt uppror mot matpriser, vattenbrist, arbetslöshet och korruption. Det var så det hela började. Dessa är numera uppblandade med mer radikala element som anser att Alawiter är avfällingar, och som vill ha ett Syrien med Sharialagar. De börjar nu få tillgång till vapen som smugglas in från Irak och Jordanien. Med mycket uppmärksamhet inåt är det svårt att hålla denna smuggling borta. Igår uppmanade också för första gången det Muslimska Brödraskapet människor att börja protestera. Den sista gruppen är säkerhetsetablissemanget och byråkratin som sannolikt vill gå hårdare fram för att avbryta protesterna. En del av de tyngsta namnen har varit med lång tid och varit betrodda rådgivare till presidentens far.

Omvärlden har försiktigt börjat röra på sig. USA har infört sanktioner mot presidentens bror, chefen för underrättelsetjänsten och en regional politisk chef. Något krav på presidentens avgång har adminstrationen inte framfört. Amerikansk politik de senaste åren har haft en utgångspunkt att Bashar al-Assad är förnuftig och pragmatisk. USA har också än en gång pekat på stödet från Iran för att slå ned upproret. Frågan är om Syrien nu får smaka på sin egen medicin för Libanon, som ju varit en tummelplats för kraftmätningar mellan Israel och Syrien. På samma sätt kan Syrien råka samma öde, fast mellan Saudiarabien och Iran.

Beskedet från Kairo att Hamas och den palestinska myndigheten gjort en försoningsöverenskommelse är en osäker faktor för regionen just nu. Manövern utmanar amerikansk och israelisk strategi, och kan sätta igång kedjereaktioner som innebär en konflikt i området. En sådan skulle få konsekvenser även för de syriska protesterna, eftersom regimen skulle kunna peka på ett yttre hot. Hizbollah är också en joker som skulle kunna agera i syfte att dra uppmärksamheten åt annat håll.

Sannolikt har pendeln nu svängt över till de protesterande, eftersom regimen ännu inte tagit kontrollen, trots insatser med stridsvagnar. Mycket talar för att den gradvisa eskalationen i protesten vi sett, håller på att bli ett väpnat uppror och i värsta fall ett inbördeskrig. F&S står kvar vid bedömningen att regimen, om inte krig utbryter i närområdet snart, måste ta till Hamaliknande metoder den närmaste tiden för att få situationen under kontroll. Men gör den det, så heter nog inte presidenten Bashar al-Assad i realiteten.


Maj månad fokusområde i kväll.

Tidigare inlägg i kronologisk ordning:

Syrien - Fly eller illa fäkta
Syrien - Stabilitet före kaos
Syrien - sakta utför
Syrien - Tiden rinner ut för diktatorn
Lång fredag i Syrien
Syrien - Snart sista striden?


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet