2011-05-22

Explosivt läge i Sudan

Konflikten - Freden  3 - 1 i veckan. Abeyi, Darfur och södra Sudan varierande negativt. Därför känns det viktigt att framhålla uttalandet från UD Carter Center om Södra Kurdufan.


Läget i den omtvistade Abeyiprovinsen förvärrades kraftigt under veckoslutet. Igår intog sudanesiska armén provinscentrat Abeyi med bland annat ett stridsvagnskompani. Alla källor bekräftar denna utveckling.

I torsdags överfölls en konvoj med sudanesiska soldater som ingår i den nord-sydliga övervakningsstyrkan Joint Integrated Unit. Överfallet skedde cirka en mil om Abeyi i ett område som kontrolleras av Sydsudanesiska polisenheter. Flera soldater sårades av de okända angriprna. 

Den sudanesiska armén påstod att de under torsdagen var under tillbakadragande för att undvika friktioner, men att istället 22 soldater dödats i Abeyi av SPLA, och kallade området för en krigszon.

Den bild jag lyckats pussla ihop är att sudanesiska förband redan på fredag eftermiddag gick till attack mot Abeyi och flera omkringliggande byar. Anfallet med stridsvagnar understöddes av stridsflyg och granatkastareld, och de svepte snabbt undan sydsudanesisk polis som försökte besvara elden. Eventuellt kan dessa poliser varit understödda av enstaka stridsvagnar från SPLA.

Vita huset fördömde i ett uttalande Sudan för ett oproportioneligt och oansvarigt handlande. Administrationen krävde ett stopp för offensiva operationer och ett tillbakadragande istället.

Sudan svarade med en intervju med president al-Bashir i tidningen al Sharq, där denne gav beskedet att han skulle bli tvungen att förklara krig om södra Sudan försökte infoga Abeyi i den nya statsbildningen. I en adminstrativ manöver under lördagen upplöste han Abeyi's administration i ett dekret, vilket tolkas som en uppsägning av den överenskommelse som finns om Abeyi.

För att ytterligare komplicera det hela lät han samtidigt sin egen rådgivare, Mustafa Othman Ismail, försäkra omgivningen att det inte finns någon risk för krig mellan nord och syd över Abeyi.

Hela förloppet kan ha ett samband med att en delegation från FN:s säkerhetsråd var på väg att besöka Abeyi under en resa i östra Afrika. Resan som startade i Addis Abeba igår med heta diskussioner med AU om Libyen, fortsätter under söndag och måndag med besök i Khartoum och Juba innan den avslutas i Nairobi. Besöket i Abeyi som var huvudfokus för  resan blev nu inställt. Inte utan att det känns väldigt lägligt för den sudanesiska regimen.


På den positiva sidan i Sudan kan vi däremot räkna in valet i södra Korfudan för tillfället. US Carter Center, som står för den största kontingenten för övervakning av valet, betecknade delstatsvalet som i huvudsak fredligt och trovärdigt. Inga systematiska manipulationer hade kunnat iakttas i valprocessen som centrat beskrev som transparent när det gäller både röstning och räkning. SPLM motsätter sig valutslaget, som innebär att regimpartiets kandidat, Ahmed Haroun, vann guvernörsposten. Att denne är efterlyst av Internationella Brottsmålsdomstolen för krigsbrott i Darfur är förstås en annan sak.


I Darfur ökar tyvärr däremot risken för konfrontation sedan en ny politisk utveckling blivit känd. En allians har formats mellan tidigare allierade. Det är ledarna Abdel Wahid Al-Nur och Minni Minnawi som skriftligt beslutat sig för störta al- Bashirs regim och inför demokrati i Sudan under paraplyet av Sudan Liberation Movement. Denna rörelse splittrades som konsekvens av det fredsavtal - Abuja Peace Agreement - som skrevs under. Nu verkar ledarna ha tröttnat på avsaknaden av resultat och det faktum att Liberation and Equality Movement (LJM) är på väg att skriva på ett nytt avtal med regeringen i Doha. Enligt talesmännen för den återuppväckta alliansen väntas flera gamla fraktioner gå med i det ombildade SLM. Detta innebär att Justice and Equality Movement (JEM) nu inte längre står själva (undantag SLM-Nur) mot regimen.


I södra Sudan fortsätter den nya regimen att slåss med sina rebeller. Enligt FN har minor lagts ut och civila beskjuts med tunga vapen. I fredags utbröt strider mellan rebeller och sydsudanesisk milis i Mayomprovinsen med flera döda som följd. Även delstaten Warrap fick känna av ett nytt utbrott av sammanstötningar. Södra Sudan riskerar inte att bli en s.k failed state. Den kommer att starta som en sådan. Ett land med fem (!) barnmorskor har en lång väg att vandra, inte bara till nästa förlossning.


Södra Kurdufan är viktigt för Sudan. Förutom oljan i delstaten, så gränsar denna till både Abeyi och Darfur. Det är viktigt för det internationella samfundet att uppvisa precision i olika fördömanden, så att den sudanesiska regimen inte reflexmässigt stämplas som usel, när den nu verkar ha vunnit ett rättvist val. 

Att våldsextrema Hamas, en korrupt regim i Afghanistan och nu en internationellt efterlyst har vunnit några av de första valen i demokratins nya genombrott understryker en risk omvärlden måste lära sig att kalkylera och leva med under en lång tid framöver.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet