2011-03-31

Små steg mot konflikt Nagorno-Karabach

Utvecklingen i arabvärlden i kombination med få nyheter har gjort att jag tappade fokus på månadens fokusområde. Likväl fortsatte området med små steg sin väg mot en ny konflikt.

Den sjunde mars gjorde den amerikanska ambassaden ett sällsynt uttalande, då den uttryckte sin oro för en ungdomsaktivist, Bakhtiyar Hajiyev, som arresterades några dagar före för att ha undvikit sin värnpliktstjänstgöring. Flera bedömare menar att Azerbaijan är det land i det forna Sovjetunionen som ligger närmast till för en revolt likt den i arabvärlden.

Den åttonde mars dödades en azerisk pojke i närheten av Nagorno-Karabach av en armenisk prickskytt enligt azeriska myndigheter. En händelse som armenska avfärdade i två olika versioner. Dels hade det inte hänt eller så var det azererna själva som dödade pojken, enligt dem. Företrädare för OSSE:s kontaktgrupp uppmanade Armenien att flytta sina prickskyttar från området, vilket Armenien avfärdade.

Den förre presidenten, Levon Ter-Petrosian, i Armenien lyckades den sjuttonde mars samla mer än 10000 protesterande i huvudstaden Jerevan. Protesterna som handlade om frigivandet av politiska fångar och nyval gick lugnt till.

I förra veckan markerade Azerbaijan kraftigt mot planerna på att öppna flygplatsen i Khankendi i Nagorno-Karabach under maj månad. Talesmän för regimen har vid flera tillfällen varnat för att det är olagligt och att flygplan till och med kan skjutas ned, eftersom regionens luftrum är stängt. Azerbaijan säger sig ha varnat International Civil Aviation Organisation för detta och bett dem vidareförmedla budskapet för att förebygga incidenter.

Enligt armenska tidningar är president Alijev i Azerbaijan på väg att avsätta sin försvarsminister Safar Abijev. Enligt dessa har presidentens säkerhetsrådgivare, Vahid Alijev, personligen genomfört en inspektion av försvaret, och rapporten förväntas leda till att denne själv tar ledningen över ministeriet. Det är en klar möjlighet att familjen Alijev tycker att den nuvarande ministern är för mjuk mot Armenien och att man därför vill konsolidera greppet om denna sektor.

Azeriska myndigheter uppgav idag också att Armenien igår öppnade eld på icke mindre än sex olika avsnitt längs stilleståndslinjen mellan länderna. Idag råkar också vara den nationella helgdagen för minnet av folkmordet på azererna 1918 - 1920 som utfördes av armenier. Enligt den historiekommission som finns tillsatt, så har den funnit nya uppgifter om dessa händelser.

Folkmordsminnen, dödade barn, varningar om nedskjutning av plan samt ständiga beskjutningar parterna emellan. Kort sagt, små steg mot en ny konflikt.