2011-03-22

Kort uppdatering angående nordiska grannar i Libyen

De nordiska länderna har olika förutsättningar och har reagerat på olika sätt när det gäller Libyen. Så här är statusen i grannländerna:

Norge - Fullföljer en klar och tydlig transatlantisk strategi och tillkännagav tidigt att man avsåg stödja insatsen med 6 st stridsflygplan av typen F-16 som enligt senaste uppgifter befinner sig på Kreta. Igår kväll tillkännagav försvarsministern Grete Faremo att Norge inte kommer delta i operationer förrän det finns en klar kommandokedja.

Danmark - Har också en klar och tydlig transatlantisk strategi. Var snabbt på plats med 6 st F-16 på Sicilien och flög i söndags eftermiddag ett uppdrag mot mål i närheten av Misrata. Sent igår kväll påstod Khaddafi att danska plan genomförde anfallet mot kommandocentralen i Tripoli. På så sätt försöker diktatorn att knyta samman Muhammedteckningarna med de nuvarande attackerna. Han försöker alltså spela på det religiösa kortet jag skrev om igår.

Fiinland: Utrikesminister Alexander Stubb avfärdade finskt deltagande i upprätthållandet av en flygförbudszon, men sa att landet skulle överväga annan begäran om finskt stöd. Stubbs uttalande andades klar skepsis till militära insatser av Finland överhuvudtaget, vilket är lite överraskande.