2011-03-13

Självmordsattentat mot Mazar-e-Sharif delvis avvärjt?

Självmordsattacker kan vara nära förestående i Mazar-e-Sharif. Enligt ISAF igår tillfångatog styrkan i torsdags en IMU-ledare (Islamic Movement of Uzbekistan) i Mazar-e-Sharifdistriktet i torsdags. Efter underrättelserapporter om att denne planerade att leda och genomföra självmordsattacker i Mazar-e-Sharif lyckades ISAF och afghanska säkerhetsstyrkor att lokalisera mannen och omhänderta denne och flera motståndsmän.

Samma dag dödade ISAF andra IMU-ledare i provinsen Samangan i en flygattack. Samverkansledaren och självmordsbombarinstruktören Bilal Konduzi liksom provinsledaren Shad Mohammad är bekräftat dödade liksom fyra andra motståndsmän från IMU.

Enligt tidigare uttalanden från ISAF opererar ett åttiotal IMU-krigare i grannprovinsen Baghlan, och afghansk polis söker sedan en tid tillbaka 15 tjetjenska kvinnor som man bedömer har anlänt till norra Afghanistan för att tillverka vägbomber och bomber till självmordsvästar. Blotta närvaron av IMU-enheter är allvarligt. Dessa krigare är generellt sett mycket skickligare än de motståndare vi normalt möter.

Mazar-e-Sharif kan komma ytterligare i fokus sedan det nu hävdas att staden är ett av de första områden som ska överföras till afghanska myndigheter. Tidigare har jag beskrivit obekräftade rapporter om att provinseerna Samangan och Sar-e-Pol i PRT MeS område skulle lämnas över först. Oavsett vilket område som överlämnas först, så kvarstår min bedömning att motståndarna kommer att försöka genomföra attacker i de områden som ska påbörja överlämningen först, för att på så sätt visa att inte ens de områden med bäst förutsättningar är säkra.

Därför finns det faktorer som talar för en eskalation i Balkhprovinsen den närmaste tiden, även om en del av hotet blivit reducerat av de operationer jag beskrev ovan. Inom kort ska Afghanistan fira det persiska nyåret (Nowruz) den 21 mars. Då förväntas också president Karzai tillkännage vilka områden som ska påbörja överlämning av säkerhetsansvaret. En process som tar 18 månader att genomföra. Det kommer att bli startskottet för bägge sidors våroffensiver.

De olika nätverken som bekämpar ISAF och afghanska myndigheter verkar numera använda både precisionsattacker som urskiljningslösa attacker. I Helmand har exempelvis antalet riktade likvideringar ökat med 588% förra året samtidigt som andelen civila som dödas av bomber uppgår till c:a 55% av de som de dödar (totalt c:a 2300 under 2010). ISAF har det senaste året har det senaste året dödat c:a 900 talibanledare i olika räder och flygattacker.

Ibland går dessa totalt fel. I torsdags dödades president Karzai's kusin Yar Muhammad Karzai av misstag under en mörkerräd av specialförband i södra Afghanistan. För drygt två veckor sedan dödades nio barn i ett helikopteranfall i provinsen Kunar. General Petraeus bad om ursäkt, något som president Karzai avfärdade. Han accepterade så småningom försvarsminister Gates personligt framförda ursäkt. Igår höll gjorde Karzai dock ett uttalande, där han uppmanade ISAF att sluta genomföra operationer i Afghanistan överhuvudtaget. Hans linje är att operationer bör genomföras på den pakistanska sidan av gränsen mellan de bägge länderna.

2011 blir ett långt år.