2011-03-26

Ny herre för Spetsnaz igen!

Spetsnazreformen som F&S skrivit om tidigare har misslyckats. I denna överfördes Spetsnazbrigaderna till armén som ett resultat av svaga insatser från GRU i samband med Georgienkriget 2008. Brigaderna i Berdsk och Asbestovsky lades samtidigt ned.

Tidningen Moskovskiy Komsomolets skrev nu tidigare i veckan att chefen för Markstridskrafterna ska bli av med Spetsnazbrigaderna. Armén har tydligen inte kunnat förvalta dessa på ett kvalitativt sätt. Min bedömning är att dessa högkvalitativa förband blivit neddragna i ett taktiskt format, där deras förmågor inte kunnat tas tillvara. Generalöverste Postnikov har bland annat velat förlägga en Spetsnazbrigad till Petjenga i närheten av gränsen till Norge. Ingen verkar heller vetat hur sådana här förband ska ledas.

GRU lyckades tydligen i den tidigare turbulensen behålla sina strategiska underrättelseoperationer (agenter) och kan nu få tillbaka sina specialförband igen. Tidningen MK´s källor säger dock att generalstabschefen Makarov inte fattat beslut än om vem som ska leda Spetsnaz, men att beslutet att ta bort förbanden från armén är gjort. Det finns två möjligheter. Det ena är att dessa sorteras under Generalstaben, det andra att de återgår som sagt till den militära underrättelsetjänsten.

Min bedömning är att brigaderna går till Generalstaben som i samband med förra varvet tog kontrollen över utbildningscentret för Spetsnaz i Senezh. Den ryska generalstabschefen leder på ett tydligt sätt hela militärreformen. Han har lyckats med att förändra hela ledningskedjan, och där det vore logiskt att ha en centraliserad förmåga under Genshtab för specialoperationer för att fullfölja hela tanken. I ett sådant scenario bedömer jag att GRU antagligen själva sätter upp ett eget förband som kan användas i operationer likt hindrandet av Rokitunnelns sprängande i Georgienkriget 2008. Detta var den mest uppmärksammade (enda?) framgången för GRU vid detta fälttåg.