2012-02-21

[Uppdatering] På Libyenfronten intet nytt

Igår hölls det första fria valet i Libyen på 40 år, men det var inte NTC som genomförde detta. I staden Misrata drev invånarna genom sittstrejk igenom ett lokalval mot stadsförsamlingens vilja. Medlemmarna avgick och endast en tidigare rådsmedlem ställde upp i valet.

Annars är allting sig likt. På årsdagen av revolten 17. februari paraderade den nyligen formerade milisfederationen från västra Libyen genom Tripolis gator avfyrandes vapen. Denna gruppering omfattar cirka 100 miliser och är riktade mot Nationella övergångsrådet som verkar ha liten kontroll över vad som sker i landet, vilket manifesterades av Amnestys rapport om hur miliserna hotar Libyens framtid. Rapporten är en skrämmande läsning som står i bjärt kontrast till Utrikesdeklarationen där den svenska målsättningen i avsnittet om Nordafrika uttrycks som:

"Kvinnors rättigheter måste säkras och minoriteter skyddas mot övergrepp."

På vilket sätt görs det nu?


I motsatta delen av landet, närmare bestämt i sydöstra delen vid staden Al Kufra pågår sedan förra helgen strider mellan Zwai- och Tabustammen. Övergångsrådet har genom sin arméchef hotat att skicka armén och annonserade i söndags att ett eld-upphör var avtalat i förgår. Igår utbröt nya strider. Det finns skäl att tro att det även deltar tchadier och möjligen sudaneser i striderna där ute i öknen.

Detta väcker frågan om det Nationella övergångsrådet överhuvudtaget kontrollerar landet när en milis paraderar genom Tripoli, folk avsätter sin kommunala församling och strider kan pågå i snart två veckor mellan olika fraktioner.


De algeriska myndigheterna annonserade ungefär samtidigt att man funnit en stor vapengömma i gränstrakterna till Libyen. Denna ska bland annat innehålla 42 luftvärnsrobotar, vilket är tillräcklgt för att stoppa flygtrafiken i ett land under månader. Från Mali rapporterar FN att mer än 100000 människor är på flykt striderna i norra delen av landet. Dessa har blossat upp sedan tuareger som slogs för Khaddafi återvänt välbeväpnade till tänderna.

Tyvärr grumlas beskedet från Misrata om lokala val med kunskapen om att stadens milis gjort sig skyldiga till de största övergreppen sedan Khaddafi föll. Ur Amnestys rapport om en man som bortförts av milisen:

"Video footage filmed at the morgue shows Abdellatif Zbeida’s back completely black with deep bruising from the shoulders to the knees, open wounds and missing flesh in his lower legs and chest, and deep whip marks and cuts on his upper arms. The forensic examination found deep bruises and abrasions all over the body, as well as marks on his head, ears and nipples caused by electric shocks."

Same, same but different.


[Uppdatering kl 1940] I ett sällsynt sammanträffande gav ordföranden i NTC, Mustafa Abdul-Jalil, under dagen en intervju till AP, där han erkänner att det Nationella övergångsrådet är maktlöst inför att kontrollera de olika miliserna. Han säger tänkvärt att det är svårare hantera segerrusiga soldater än besegrade.

Jalil berättar vidare att Khaddafilojalister fortfarande utgör ett hot mot landet, och att dessa infiltrerar de revolutionära styrkorna och till och med formerar egna miliser. Libyens relationer med grannländerna kommer att avgöras av hur dessa ställer sig till libyska krav att överlämna Khaddafis familjemedlemmar som finns i Algeriet och Niger. I en annan del av intervjun hävdar han att inom tio dagar kommer en lag som förbjuder utländsk finansiering av politiska partier, vilket allmänt menas bland annat Qatars stöd till salafister.


I en annan AP-artikel hävdar vittnen att mängder (50?) med civila dödats det senaste dygnet i striderna kring ökenstaden al Kufra. Staden uppges nu vara utan elektricitet och vatten. Bägge sidorna beskyller varandra och det är svårt att bilda sig en uppfattning om vad som verkligen händer. Ordförande Jalil för sin del hävdar att det är Khaddafilojalister som sår splittring, men vill inte berätta vilken sida dessa i så fall stöder. Det är inte lätt att vara maktlös "president". [Uppdatering slut]


DN

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet