2012-02-13

Naval War: Arctic Circle

Om ett par månader släpps realtidsspelet Naval War: Arctic Circle utvecklat av Turbo Tape Games. Spelet är ett så kallat realtids-strategispel och innehåller två olika kampanjer i ryskt respektive NATO-perspektiv vid en konflikt 2030. Området omfattar 35 miljoner kvadrat km från USA:s ostkust, de brittiska öarna, Skandinaviska halvön inklusive Östersjön och Barents Hav samt Vita havet.

Spelet kommer innehålla det mesta när det gäller sjö- och luftkrigföring. Satellitinformation, UAV:er, alla sorters flyg, hangarfartyg, ledningsfartyg, kryssare till korvetter, ubåtar, sjöminor, luftvärn och radarstationer. Markförband finns inte med i spelet.

Stridskrafter finns representerade från USA, Ryssland, UK, Kanada, Tyskland, Norge, Danmark, Finland och Sverige. Jag tror att Polen är representerat också. Svenska materielsystem verkar bli Gripen (oklar version), Visbykorvetter och Gotlandsklassen. Danska Absalon finns också med, medan norrmännen verkar få klara sig med Ulaubåtar, möjligen får de tyska A212. Sjömålsroboten JSM från norska Kongsberg kommer kunna skjutas från JSF.

En viktig faktor i spelet verkar bli sensorförmågan, vilket till havs kan gynna svenska enheter. Om datalänkförmågan på Gripen kan simuleras är mer höljt i dunkel. Det blir till att köpa PC-spelet för att utröna detta.


Det är onekligen intressant att de ansvariga väljer att starta sin serie av spel längst upp på norra halvklotet, vilket får ses som ett utryck för det ökande intresset för Arktis. Om jag förstått upplägget rätt så kommer den ryska flottan innehålla sex hangarfartyg (idag endast ett), vilket kommer bli en intressant representation av en målmedveten upprustning. Det blir också intressant att jämföra simuleringsmöjligheten med den som staten förfogar över. Bli inte överraskade om ni upptäcker en och annan försvarspolitiker eller höga tjänstemän i någon kö på GameStop.Information om spelet hittar du hos utgivaren Paradox Interactive.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet