2012-02-14

Det dolda kriget tar fart

Höjd terrorberedskap rapporteras från Thailand, där idag flera människor skadats svårt efter flera explosioner i Bangkok. Bilden är att en laddning först exploderat i en hyrd lägenhet. Strax därefter har en man kastat någon form av laddning framför en taxi som skadade förbipasserande. Mannen ska sedan kastat en annan laddning mot en polis, men den ska ha studsat i ett träd och spräng bort minst ett ben på gärningsmannen. Thailändska myndigheter uppger att mannen bar iranskt pass, och att en annan person gripits på flygplatsen. En tredje person uppges vara på fri fot. Detta spär på misstankarna om att Iran eller Hizbollah försöker nå israeliska mål varhelst de finns i världen.

Den senaste tiden har en mängd attentatsplaner avvärjts eller avslöjats. Först ut var anklagelserna om att Iran skulle ligga bakom förberedelser för att döda den saudiske ambassadören i USA. Planen innehöll bland annat ett användande av en person från en av knarkkartellerna i Mexico.

Därefter följde en arrestering för en månad sedan av flera människor i Bangkok, varav en hade ett svenskt pass på sig. Denne visade sedan thailändsk polis ett förråd av kemikalier som lagrats för att kunna tillverka en bomb.

Sedan följde flera avvärjda planer i Azerbaijan och Argentina innan någon i New Dehli lyckades fästa en bomb på en bil, som en israelisk diplomat och dennes hustru färdades i. Kvinnan skadades, och indisk polis uppgav idag att gärningsmännen varit välutbildade. Ungefär samtidigt upptäcktes en laddning på en israelisk beskickningsbil i Tblisi, Georgien. Denna laddning desarmerades.

Israels premiärminister Benjamin Nethanyau anklagade Iran och dess ombud Hizbollah för att ligga bakom de senaste dagarnas attacker och försök till attacker. Själv är jag lite skeptisk till att den iranska underrättelsetjänsten, Qods styrka, skulle ligga bakom dessa generellt. Deras Modus Operandi är för avancerad för de olika aktionerna. Att de skulle rekrytera en (ö)känd brottsling för att utföra ett mord på amerikansk mark stämmer inte för att ta ett exempel, inte heller dagens händelser i Bangkok ger det intrycket. Å andra sidan har vi det indiska uttalandet om välutbildad personal som kan peka i den riktningen.

Mer troligt är Hizbollahkopplingar i så fall, vilket basunerades ut vid arresteringen i Thailand förra månaden. Hizbollah är visserligen välorganiserade och förfogar antagligen över ett av världens bästa lätta infanteri, men operationer på utländsk mark är lite svårare att genomföra. I synnerhet som världens säkerhetstjänster med tiden blivit allt bättre på att försvåra och störa terroristaktioner.

Det finns ett par omständigheter som talar för Hizbollah när det gäller veckans händelser. Dels finns åminnelsefaktorn. Igår var det fyra år sedan den legendariske operativa chefen, Imad Mughniyeh, dödades i Damaskus, och idag är det sju år sedan den libanesiske premiärministern Rafic Hariri sprängdes i Beirut av ett ton TNT. Ett attentat som Hizbollahmedlemmar misstänks för enligt det åtal som är väckt vid Specialtribunalen för Libanon.

En annan omständighet är Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs uttalande strax för de senaste händelserna om att Hizbollah inte tar order från Tehran, men får stöd (finansiering, utbildning, underrättelser och smuggling). Hizbollah har också en stor utbredning över världen, vilket innebär att gärningsmän kan få logistiskt stöd på plats.

Något eller par av de ovan angivna exemplen kan naturligtvis vara enskilda eller mindre, lösa grupperingar som handlar av egna motiv eller i en övergripande anda. I synnerhet händelserna under gårdagen i Bangkok har en amatörstämpel över sig. Den sammanvägda bilden blir dock att det finns ett fokus för närvarande. Frekvensen har åkt i topp den senaste månaden, även om det varit mindre omfattning i de flesta fallen.


En försiktig bedömning är att ett dolt krig mellan olika aktörer kommer att eskalera den närmaste tiden. Insatserna ökar i axeln Iran-Irak-Syrien, och det dolda kriget är att föredra när kampen står om legitimiteten. Men, om eller när dessa attacker blir alltför utmanande eller avslöjade, så kan det snabbt slå över i öppna stridshandlingar. F&S bedömer fortfarande att det är en eskalationstrappa Gaza-Libanon-Syrien-Iran som är det mest troliga i så fall.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet