2012-01-12

Uppdatering av fartygsrörelser kring Mellanöstern

På den åker som ständigt plöjs kan inget gro - Lars Fresker


Då är turen kommen till att så smått uppdatera större fartygs rörelser kopplat till Mellanöstern i likhet med tidigare inlägg.

Om vi börjar på den ryska sidan, så har hangarfartygsgruppen Admiral Kuznetsov gått västerut, och splittrats något. Fregatten Ladny har gått hem och beräknas nå Sevastopol i morgon. Övriga fartyg bedriver övningar i mellersta Medelhavet, och kommer att komma tillbaka till östra delen så småningom - möjligen via Tunisien. I Adenviken har jagaren Admiral Tributs anslutit med följefartyg för att avlösa Admiral Panteleyev i att genomföra anti-piratuppdrag.

På den amerikanska sidan har CVN 70 Carl Vinson nått fram till 5. flottans område. Uppgifterna varierar om hon gått igenom Hormuzsundet eller inte. Hangarfartygsgruppen har en extra kryssare med sig än brukligt. Denna grupp ska lösa av hangarfartygsgruppen kring CVN 74 John C. Stennis som därefter går till hemmabas. USS John C. Stennis har haft två hektiska veckor. Först blev fartyget hotat av iranska företrädare, sedan har gruppen kring fartyget varit inblandad i två räddningsaktioner av iranska fiskare och så har de första flygningarna med RQ-4 Global Hawk startat från fartyget för att från drygt 20000 m höjd i 24 timmar övervaka området kring Hormuzsundet. För närvarande har US Navy alltså två hangarfartyg i området, vilket har skett två gånger de senaste 18 månaderna enligt uppgifter till pressen. Enligt andra uppgifter har USA i genomsnitt 1,7 hangarfartyg i området.

CVN 72 Abraham Lincoln kastade igår loss från Laem Chadang i Thailand, och befinnas sig nu i Indiska Oceanen på väg att transitera 5. flottans område på väg mot ny hemmahamn i Norfolk på amerikanska östkusten. Det innebär att det kommer att finnas tre hangarfartyg i området i början av nästa vecka. Om CVN 74 går österut och CVN 72 fortsätter västerut, så kommer USA ha tre hangarfartygsgrupper inom en veckas seglats från Persiska viken i ytterligare en tid. I området är också USS Makin Island i färd med att avlösa amfibiestridsgruppen med USS Bataan i centrum.

I Atlanten har CVN 65 Enterprise gått ut med följefartyg på en av de avslutande övningarna inför sin sista seglats i amerikanska flottans tjänst. Längre norrut har kanadensiska fregatten HMCS Charlottetown lämnat Halifax i söndags för att gå till Medelhavet för att lösa av HMCS Vancouver i operationen Active Endeavor. Hon hinner inte ifatt den avancerade jagaren HMS Daring ur Royal Navy som lämnade Portsmouth igår för att avlösa fregatten HMS Argyll i området kring Arabiska havet. På den franska sidan har luftvärnsfregatten Forbin gått till östra Medelhavet. Det förekommer uppgifter om att det enda franska hangarfartyget Charles de Gaulle är på väg till Periska viken också i närtid, vilket jag sätter ett litet frågetecken för. Fartyget har legat på varv under senhösten, och var tidigare inplanerad för att påbörja flygträning i slutet av januari.


Alla dessa rörelser, utöver de som sker under ytan och i luften, sker mot en fond som de senaste dagarna bestått i iransk annonserande av urananrikning i Fordo utanför Qom, mordet på kärnteknikforskaren Mostafa Ahmadinejad Roshan, ryskt ifrågasättande av Irans manövrar samtidigt som ordföranden i det ryska säkerhetsrådet, Nikolaj Patrusjev, hävdade att Israel är på väg att putta in USA i ett krig med Iran. Och då glömde jag att den indiska regeringen meddelat de indiska raffinaderierna att den sannolikt inte kommer att begära undantag från oljeembargot mot Iran. Det handlar om motsvarande 80 Mdr SEK per år.

2012 blir ett hett år.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet