2012-01-07

Hangarfartygsrörelser i och kring Mellersta östern

Kring Lucia gjorde jag den första uppföljningen av hangarfartygsrörelser som sedan följdes av en till på julafton. Nu känns det aktuellt med en till, eftersom Admiral Kuznetsov är framme i östra Medelhavet efter att ha bedrivit en hel del flygträning mellan Malta och Kreta dagarna efter nyår. Idag väntas ett par av följefartygen, jagaren Admiral Chabanenko (Norra flottan) och vår gamla bekant fregatten Yaroslav Mudry (Östersjöflottan) genomföra flottbesök i den syriska hamnen Tartus - tillika Rysslands enda bas i Medelhavet.

Uppvisningen av politiskt stöd kommer i ett läge, då Arabförbundets övervakningsinsats har tappat trovärdighet och regimen har utlovat en "järnnäve" som svar på gårdagens bomb i Damaskus som krävde minst 25 människors liv. Flottbesöket skall enligt uppgift vara några dagar, och sen lär väl den ryska hangarfartygsgruppen uppehålla sig i Medelhavet en tid framöver.


På den amerikanska sidan har gruppen kring hangarfartyget CVN-74 USS John C. Stennis varit inblandad i en fritagning under gårdagen av 13 iranska fiskare, som varit gisslan hos pirater i över en månad. Enligt uppgift stävar just nu John C. Stennis i Arabiska havet. Eftersom det snart är dags för den största gemensamma övningen någonsin mellan USA och Israel om någon-några veckor ligger det nära till hands att detta hangarfartyg kan ingå i denna övning som heter Austere Challenge 12. Det är möjligt att USA positionerar ett hangarfartyg närmare Röda havet eller till och med i Medelhavet, för att tillsammans med bland annat gruppens Aegiskryssare av Ticonderogaklass förstärka luftförsvaret i övningen som främst handlar om skydd mot robotar.

En förflyttning bort från Persiska Viken kan göras, eftersom två andra hangarfartygsgrupper närmar sig området. Någonstans i Indiska Oceanen med västlig kurs går CVN-70 USS Carl Vinson mot 5. flottans operationsområde, där den på sikt ska lösa CVN-74. Carl Vinson kan naturligtvis göra det som jag resonerade att John C. Stennis skulle kunna göra de närmaste veckorna. Femte flottan kommer att ha minst två hangarfartygsgrupper i området under en tid framöver.

Bakom Carl Vinson kommer också CVN-72 USS Abraham Lincoln på sin omstationeringsresa från USA:s västkust till ny hemmahamn i Norfolk på östkusten. Igår anlöpte fartyget Laem Chebang i Thailand för ett flottbesök under ett antal dagar. Det innebär att USA har ett extra hangarfartyg en dryg vecka bort. Från nu och någon månad framåt förstärks USA:s närvaro på fasta baser i regionen med ytterligare åtta till tolv flygdivisioner med olika versioner av F-18 Hornet samt specialflyg av olika slag.

Några andra hangarfartyg väntas inte in på kort tid. I Yokusuka, Japan, ligger CVN-73 USS George Washington i vintervila. Med tanke på successionen i Nordkorea är det rimligt att bedöma att hon inte kommer röra sig ur 7. flottans område, om inget exceptionellt inträffar. Längs amerikanska västkusten är CVN-76 USS Ronald Reagan på väg till Bremerton för underhåll, och då lär CVN-68 USS Nimitz lämna den platsen för att gå till Abraham Lincolns gamla plats i Everett på västkusten.

I Norfolk ligger med högst beredskap CVN-69 USS Dwight D. Eisenhower, men det måste nog göra någon avslutande övning först. Ytterligare efter i cykeln ligger CVN-65 Enterprise, den gamla trotjänaren, som i vår gör sin sista seglats för US Navy. CVN-77 USS George H.W. Bush ankom Norfolk för en månad sedan efter en lång seglats och lär inte vara aktuell på ett tag. De sista fartygen, CVN-71 USS Theodore Roosvelt och CVN-75 USS Harry S. Truman befinner sig på varv för mer omfattande översyner.


Nu är det mycket fokus på hangarfartygen och dess olika flygplansresurser. I en typisk hangarfartygsgrupp ingår också en kryssare, två jagare, någon attackubåt och olika understödsfartyg. Allierade fartyg kan också finnas i området. The Telegraph skrev i morse att Stobritanniens modernaste örlogsfartyg, jagaren HMS Daring, om några veckor kommer att avlösa den fregatt som ligger i området kring Persiska viken. Förutom hangarfartygsgrupperna finns det också anledning att hålla koll på de olika Expeditionary Strike Groups som USA har ute. En sådan består av stor marinkårsenhet, vanligen kring 2500 soldater med splitterskyddade fordon och artilleri, amfibiestridsfartyg med lättare stridsflyg och helikoptrar, enstaka kryssare, jagare, fregatt och attackubåt samt olika landstigningsfartyg.

För närvarande finns två grupper i 5. flottans område centrerade kring amfibiestridsfartygen USS Bataan och USS Makin Island. Någonstans i Atlanten finns syskonfartyget USS Kearsarge. I den nya militärstrategi som president Obama presenterade häromdagen märktes knappast någon nedskärning av US Navy. Det är lätt att förstå varför.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet