2012-01-22

Förnyad fartygsuppdatering Medelhavet/Persiska viken

På den åker som ständigt plöjs kan inget gro - Lars Fresker


På temat större fartygs rörelse kring Medelhavet/Persiska viken kommer nu en ny uppföljning till tidigare inlägg.

Ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov befinner sig i centrala delarna av Medelhavet, där fartyget firade sin 20-årsdag i helgen med nya flygövningar med de medföljande SU-33 och SU-25 ombord.

De amerikanska hangarfartygen har nu bytt plats. CVN 70 Carl Vinson är nu på plats i Arabiska havet tillsammans med sina följefartyg. Det avlösta hangarfartyget CVN 74 John C. Stennis har passerat Malackasundet med östlig kurs. Hon kommer att kvarstanna i området för att bedriva övningar och genomföra örlogsbesök i Singapore och Filipinnerna. Det innebär att den Carrier Strike Group (CSG) som CVN 74 anför kommer att vara en veckas segling bort från Persiska viken under en längre tid.

CVN 72 Abraham Lincoln med sina följefartyg har nu nått in i femte flottans område, vilket innebär att USA alltjämt har två hangarfartyg i regionen som kan komplettera de stora flygbaserna i Qatar och Oman, där viktiga flygplansresurser också finns. CVN 72 kommer så småningom fortsätta sin segling med västlig kurs, men det är ingen vågad bedömning att denna CSG kommer att ta lite på sig genom Medelhavet, för att kunna vända om det krävs. Det skulle innebära att USA till mitten av februari kan ha tre hangarfartyget inom en vecka utanför Hormuzsundet.

I femte flottans område finns också amfibiestridsfartyget USS Makin Island med sina marinkårsförband och övriga resurser som Harrier och helikoptrar ombord. Fartyget och övriga fartyg i gruppen löste nyligen av USS Bataan, som nu är på väg hem och har nått Atlanten.

I närheten av henne finns den mycket moderna brittiska jagaren HMS Daring som avlagt örlogsbesök i Gibraltar på sin jungfrutur. Hon är på väg att avlösa fregatten HMS Argyll utanför Hormuzsundet.

Utanför sydöstra delen av USA besökte försvarsminister Leon Panetta igår och idag CVN 65 Enterprise som om en och en halv månad är planerad att genomföra sin sista seglats i amerikanska flottans tjänst. Försvarsminister Panetta tog tillfället i akt under sitt besök att tala om att han vill att USA ska bibehålla en flotta med elva hangarfartyg till skillnad från tidigare signaler från bland annat hans företrädare Robert Gates. Kongressen vill behålla elva fartyg, och var är väl en bättre plats för Leon Panetta att avslöja sin position än på Big E? Den gamle trotjänaren ska sedan avlösas 2015 av hypermoderna CVN 78 Gerald R. Ford som nu är under konstruktion på Newport Newsvarvet.

Så är läget dagen innan EU ska behandla oljesanktionsfrågan mot Iran. Inte oväntat har Grekland redan protesterat, eftersom landet är väldigt beroende av sin oljeimport från Iran. 2012 blir ett hett år.


[Edit] Ungefär samtidigt som inlägget skrevs gick CVN 72 Abraham Lincoln in genom Hormuzsundet utan incidenter, eskorterad av en kryssare, två jagare, en brittisk fregatt (HMS Argyll) och ett franskt örlogsfartyg. [Slut Edit]


DNDu vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet