Trots ett intermezzo med en mindre brand blev den ryska flygutställningen MAKS 2011 en succé för Sukhoi som visade upp PAK FA (T-50) för omvärlden. Premiärminister Putin inledningstalade och pekade ut den egna flygindustrin som en strategiskt prioriterad verksamhet. Planet gjorde flera imponerande uppvisningar, trots vissa begränsningar eftersom planet befinner sig under utprovning.
PAK FA räknas som ett femte generationens stridsflygplan och har imponerande prestanda. Förutom sedvanlig rysk motorstyrka, så försöker Sukhoi att uppnå en osynlighet för ögat. Genom materialval och kameror som filmar omgivningen i realtid, så kan man projicera en bild av denna omgivning på planet. Det innebär att man uppnår en effekt som gör att planet tycks försvinna för blotta ögat. I närstrid innebär detta stora fördelar, och för att kontra detta måste en motståndare förlita sig på IR-spaning istället. [Edit] Om de lyckas med detta är osäkert. [Slut Edit]
Den ryske flygvapenchefen, generalöverste Alexander Zelin, sa tidigare i veckan att han räknar med att planet tas i tjänst 2015. Till 2020 finns redan en beställning om 60 flygplan. Detta tal kommer att öka. Tidigare officiella uttalanden har nämnt en målbild på 250 plan för ryska krigsmakten. Utöver detta tillkommer exportmöjligheterna. Att PAK FA visades upp på MAKS innebär att man vill sälja planet. Indien och Ryssland har redan en ramöverenskommelse om 250-300 flygplan i en indisk version med PAK FA som grund. Andra potentiella köpare är de rika Gulfstaterna och traditionella handelspartners som Venezuela, Iran samt möjligen Kina.
För amerikansk del innebär planet ett ökat tryck på F-35. Det är svårt att tänka sig att den amerikanska flygindustrin och amerikanska strateger vill se sig omsprungna av Ryssland. F-35-projektet som dras med förseningar och fördyringar kommer sannolikt tvingas kapa en av versionerna, om man vill hålla tempot uppe och kostnaderna nere i utvecklingen. Med säkerhetsproblem för USA:s andra avancerade flygplan, F-22, så finns det en uppenbar risk att Ryssland om 15 år uppnår en nära paritet med USA avseende jakt- och attackplan, om inte F-35 kommer i ordning som planerat. En tanke som var utesluten för bara tio år sedan.
Med en rysk exportsatsning så innebär det också att USA på sikt kan se sig utmanade av andra stater också, om dessa skaffar sig PAK FA och SU-35 i tillräcklig omfattning. Ett sätt att förhindra denna utveckling är att erbjuda teknologiöverföring och samarbete med potentiella kunder och samarbetspartners, främst i Asien och Mellanöstern. Indien har redan fått erbjudanden om samarbete inom robotförsvar, vilket är en annan viktig sektor i sammanhanget. Med jättelika besparingar i den federala budgeten, så kommer USA att tvingas till smärtsamma prioriteringar och teknologiöverföringar för att behålla ledningen i denna kapprustning.
För svensk del innebär utvecklingen av PAK FA och SU-35 att vi om tio år får räkna med en helt annan profil på det ryska flygvapnet kring den Skandinaviska halvön. Nu är det ju fler bitar som ska på plats än bara ett plan. Flygförare med tillräcklig flygtid, stridsledning och flygammunition för att nämna några viktiga faktorer. Utvecklingen kommer bli spännande att följa och frågan är när vi får se den första PAK FA över Östersjön under utprovning eller i operativ tjänst. Ge din bedömning till höger.
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet