2011-02-16

Franska soldaters utrustning bäst i Europa
Tidigare har jag skrivit om Närstrid - ett JAS-projekt för armén? Wiseman pekade då i en kommentar på det franska systemet FELIN som ett intressant exempel. Häromdagen hade Defence-update.com ett längre reportage om systemet som nu är under införande i franska armén. Frankrike blir därmed det första landet i Europa med dennna nivå.

Systemet för den framtida soldaten (FELIN) är nu skickat till Första infanteriregementet som är franska arméns äldsta förband. Systemet består av en mängd delkomponenter som hjälm, vapen, kommunikationsutrustning, stridsväst, uniform och datautrustning.

Hjälmen har ballistiskt skydd, möjligen i klass med det 7,62 mm skydd som amerikanska armén nyligen annonserat. Vapnet är en förbättrad FAMAS med optroniskt dag/natt sikte. I artikeln talar en anställd hänfört om 100% träff på 400 m och 60% träffsannolikhet på 600 m. Jag bedömer detta som skjutbanesiffror, men det låter bra i alla fall. Vapnet kan integreras med bilder på en dataterminal så att soldaten kan skjuta runt hörn. I främre greppet finns enkla switchar så att soldaten kan välja funktioner som radio eller sikte utan att släppa greppet. Siktet har också laseravståndsmätare och magnetisk kompass.

Stridsvästen är centralsystemet. I denna finns GPS, batterier, individuell radio och minidataterminal för att kunna ge order och följa egna trupper (Blue Force Tracker) förutom att ha utrymme för magasin och granater. Runt huvudet bär soldaten en osteofonisk mikrofon/mottagare kring skallbenet som medger tyst kommunikation utan att soldaten förlorar möjligheten till hörselobservationer. I en nära framtid ska också en ny radio integreras i västen som gör att soldaten får tillgång till 4G, vilket medger krypterad kommunikation och relätrafik. Man ska också kunna länka in bilder från egna sikten i terminalerna. Systemet är uppbyggt i moduler, där befattningen avgör vem som får vad. Systemet fungerar både inom och utom fordon.

Totalt kommer systemet med vapen, mat och vatten för 24h väga 25 kg och kostar enligt de uppgifter jag sett tidigare c:a 250000 SEK per system. 2015 skall motsvarande 30 bataljoner ha systemet i bruk. Första operativa insatsen med systemet görs senare i år. När är det vår tur?