2011-04-03

Libyenkriget eskalerar i omfattning

Idag rapporterar Al Jazeera att amerikanska och egyptiska specialförband tränar rebeller på vapen i östra Libyen. Det är något oklart i artikeln vilken typ av vapen som rebellerna får träning på. Detta är den andra, oberoende rapporten om träningsfenomenet jag stött på under en vecka. Det styrker tesen att den träning sker, och att det samtidigt levereras vapen till rebellerna.

Vapenleveranser är känsliga, eftersom FN:s säkerhetsråd har slagit fast ett vapenembargo mot landet. Många stater har hemliga program, där sådant här kan ske i alla fall under åberopande av någon slags förnekelsebarhet. Tanken bakom ett embargo är att inte förlänga kriget, och då innebär vapenleveranser motsatsen.

Att det är just amerikanska och egyptiska förband som pekas ut för detta förvånar ingen läsare av F&S. Jag har under utvecklingen pekat på det egyptiska intresset i denna konflikt. Det gäller att positionera sig till en post-konflikt med det inflytande som följer av tacksamhet, och också att skaffa sig en bild av vilka rebellerna är. Det sista militärjuntan i Kairo vill ha är en islamistisk republik i väster. Därför kommer vi nog få se fler rapporter om diskret egyptisk inblandning i Libyen.

Monster and Critics rapporterar samtidigt om uppgifter att 3600 soldater från Tchad slåss på Khaddafiregimens sida. Det är talesmannen för rebellernas Övergångsråd, Ahmad Bani, som hävdar att regimen i Tchad stöder Khaddafi genom att sätta in legosoldater underr ledning av en erfaren underrättelseofficer vid namn Taher Issa.

Det är också den andra oberoende uppgiften om det här fenomenet. Det styrker bilden av att Khaddafi har stöd av grannlandet i söder, vilket skulle innebära att gränsen dem emellan kan vara lämpligt porös för smuggling. Khaddafi har en hygglig ställning i en del afrikanska länder, eftersom han betalar utgifter för dessa och också importerar arbetskraft.


Sammantaget pekar uppgifterna om träning på levererade vapen av egyptiska förband och deltagande av trupper från Tchad på en ökad risk för en regionalisering av konflikten i Libyen. När skilda länder som Sverige och Förenade Arabemiraten också börjar delta i operationerna, så innebär det att Libyenkriget sakta eskalerar i omfattning. 2011 blir ett långt år.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet

DN
DN
SvD
Expressen
DN
Expressen