2011-10-17

USA övar globala transporter

Veckan startar friskt med en nyannonserad, global transportövning av den amerikanska C-5 Galaxyflottan som avslutas på fredag. Enligt uppgift ska 41 stycken plan flyga under en enda dag, vilket är mer än en fördubbling av den genomsnittliga antalet på 18 st per dygn i normala fall. Detta jätteplan lastar 880 kubikmeter last och har i versionen SuperGalaxy flugit med 80 tons last.

På tisdag väntas de första fullastade planen landa i bland annat Israel och Saudiarabien, vilket lägligt nog är den dagen som den kidnappade soldaten Gilad Shalit ska utväxlas mot 1027 fångar i israeliska fängelser. Det är svårt att inte tolka annat än ett klart budskap till Iran och dess ombud att hålla sig borta och inte sätta käppar i hjulet för utväxlingen.

USA har kraftigt ökat trycket mot Iran den senaste veckan sedan landet säger sig ha undanröjt en iransk komplott för att döda den saudiske ambassadören i USA. Vad som är sant är svårt för utomstående att avgöra. De som tvivlar på uppgifterna framhåller att iranska Quds styrka inte skulle genomföra något sådant amatörmässigt som att skicka pengar genom banksystemet. Kontringen från amerikanska tjänstemän är att det tidiga avbrytandet från amerikansk sida får det hela att se amatörmässigt ut.

Givet FBI:s kompetens som visades när organisationen sprängde den ryska spionageringen för ett par år sedan, så lutar jag åt att det kan vara så att de verkligen har lyckats komma åt något som inte tål dagens ljus. President Obama har gått hårt ut mot Iran, och Saudiarabien har skickat frågan till FN:s säkerhetsråd. Se tidigare inlägg om den iransk-saudiska brottningen. Intressant nog har både Ayatollah Khameni och president Ahmadinejad på olika håll gått ut och förklarat att Iran inte ligger bakom någon terrorism. Å andra sidan har en annan talesman förklarat att man inte behöver mörda den saudiska ambassadören, eftersom man kan mörda Kung Abdullah själv istället. Det förekommer uppgifter om att USA överväger att införa sanktioner mot den iranska centralbanken, vilket kraftigt skulle försvåra framförallt europeiska och andras affärer med Iran.


Iran förfogar över ett antal möjligheter att försöka att förhindra utväxlingen mellan Hamas och Israel genom att stirra upp regionen. Överfall på amerikanska soldater i Irak genom ombud, oroligheter i Libanon/Syrien, skärmytslingar till havs i Persiska viken eller omgivande havsområden. Direkta attacker mot saudiska, israeliska och amerikanska mål på andra håll är också en möjlighet. För Iran är övrenskommelsen mellan Hamas och Israel ett nederlag, eftersom den i praktiken innebär att Hamas flyttar från den iranska satellitbanan i Damaskus till Kairo istället.

Det kan vara så att den amerikanska aktiviteten är ett uttryck för att landet återvunnit fattningen efter den arabiska våren. Ordningen är så att säga återställd. Fullt uppställ i solidaritetsförklaringen mot Israel, Egypten och Saudiarabien alltså. Vi får hoppas att inte historiens ironi inträder och någon försöker störa inflygningarna med utsmugglade libyska luftvärnsrobotar. Observation Mellanöstern anbefalls.Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet