2011-10-12

Iransk-Saudisk brottning fortsätter

Den iransk-saudiska konflikten snurrar vidare. I USA åtalas två personer av iransk härkomst, varav en i sin frånvaro, för planer att döda den saudiske ambassadören, Adel al-Jubeir.

Hela historien är inte känd än, men intressanta detaljer som påstås är bland annat att de åtalade hyrt in gärningsmän från ultabrutala mexikanska knarkkartellen Zeta. Den största bomben ligger emellertid i att den ena personen, Gholam Shakuri, enligt den amerikanske riksåklagaren, är en medlem i Quds styrka som är en del av det Iranska revolutionära gardet.

Genom denna anklagelse blir det en fråga om statsterrorism. Gardet är en egen väpnad styrka som lyder under högsta religiösa myndigheten. Eftersom åtalet kommer nära på det nya utspel som Iran gjort avseende en överenskommelse om sin urananrikning, så kommer det att påverka utvecklingen i denna fråga. 2009 var USA och Iran nära en överenskommelse om att förse landet med 20-%
anrikat uran från annan tillverkare. Risken är att parterna ånyo misslyckas att komma överens. Det behöver inte betyda att Iran medvetet talar med kluven tunga, utan det kan vara två delar i den iranska eliten som driver olika slags politik.

Helt klart är att USA skruvat upp trycket mot Iran och dess ombud i Mellanöstern. Igår kväll kom beskedet att Israel och Hamas kommit överens om en fångutväxling, där 1000 palestinska fångar i olika omgångar släpps i utbyte mot den kidnappade soldaten Gilad Shalit som suttit fängslad i fem år. Attacken där Shalit kidnappades var [Edit] en av de händelser [slut Edit] som utlöste Libanonkriget 2006. Jag kopplar samman utväxlingen med den nye amerikanske försvarsministerns, Leon Panetta, i området förra veckan. Vad som utlovats är oklart, men att USA försöker att vrida Hamas ur den iransk-syriska axeln är ganska synligt. Sannolikt försöker USA knuffa in Hamas i den egyptiska sfären som är betydligt lättare att påverka. När friktionen kring Shalit försvinner, så kan det också bli möjligt att genomföra förhandlingar kring Israel - Palestina och också att agera hårdare mot Syrien.

Den syriska regimen känner elden brinna under fötterna, och i förgår gjorde Stormuftin av Syrien, Ahmad Badar Hassoun, ett utspel där han hotade USA och Europa med syriska och libanesiska självmordsbombare om Syrien blir attackerat. Att motsvarigheten till Ärkebiskopen går ut med sådant budskap indikerar att regimen känner av den yttre pressen. Hittills har regimen kunnat hantera den i stora stycken fridfulla revolten. I takt med att det inre motståndet går mot ökad enighet och beväpning, så behöver regimen fokusera på detta framför utländska makter. Problemet är att alla makter redan har tentaklerna inne i Syrien, där de på olika sätt understödjer kampen mot regimen. Det gäller inte minst Saudiarabien som försöker underminera det iranska inflytandet i Syrien och Libanon.